Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Schlenkerlas fasteöl åter i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-06 18:34
På fredag (8/3) är det dags för Systembolaget att släppa lite öl i små partier igen. Bland det som hittar till hyllorna finns en gammal favorit från Bamberg.

I fredagens släpp hittar vi ett öl som har dykt upp lagom till fastetiden ett par år nu. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Eftersom Schlenkerlas öl brukar gå åt så har Systembolaget dubblat antalet flaskor som släpps till 20 000 denna gång. Även priset är aningen högre än senast.


Även i år får vi chansen att köpa Schlenkerlas Fastenbier på Systemet (foto: Jaskankaljat).

Schlenkerla
s
rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.