Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 8 december

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-08 15:44

Trampar för ett gott syfte
Barn som kommer från mindre välbärgade familjer äter ofta sämre. I Tyskland, där de flesta inte får varm skolmat, skickas många barn till skolan med ohälsosamma mellanmål. Detta vill föreningen Würzburger Kindertafel ändra på. Därför har man startat ett projekt där man ser till att mindre bemedlade skolbarn får något nyttigt att äta. De har även fått stöd av Würzburgs cykelklubb, som cyklar för att samla in pengar till organisationen. Cyklisterna har dessutom fått med sig det närbelägna bryggeriet Kauzen Bräu på tåget. Bryggeriet bidrar bland annat med fordon med kylaggregat att köra ut maten med, samtidigt som delar av personalen ställer upp och cyklar. Bryggerichefen Karl-Heinz Pritzl är själv en gammal elitidrottare och bidrar ofta till idrottsföreningar, särskilt de som också ägnar sig åt välgörenhet.

Würzburgs cykelklubb har samlat in 1 000 euro till skolmatsprojektet (foto: Kauzen Bräu).


Bidrar till flyktingars integration

Det klassiska Münchenbryggeriet Paulaner har skänkt 20 000 euro till ungdomsföreningen Junges Bündnis für Geflüchtete, som arbetar med flyktingar och integration. Pengarna kommer från Paulaners Salvatorpris och ska gå till föreningens arbete med workshoppar för att öka flyktingarnas kunskaper om och deltagande i tysk politik. På workshopparna diskuteras bland annat hur demokratin i Tyskland fungerar och hur man kan engagera sig politiskt. Vid det första tillfället var temat vilka rättigheter och skyldigheter deltagarna har och hur de kan skapa kontakt med andra Münchenbor.

Flyktingar får lära sig om tysk politik med stöd av bland andra Paulaner (foto: Junges Bündnis für Geflüchtete).


Tettnangs humleskörd summeras

I år skördades det totalt 1 975 ton humle i odlingsregionen Tettnang. Mest skördades det av den lokala sorten Tettnanger (976,89 ton) följt av Herkules (556,02), Hallertauer (224,25), Perle (116,97), Hallertauer Tradition (97,92) och Saphir (80,65). Bland övriga sorter märks bland annat amerikaner som Cascade (12,55 ton) och Amarillo (9,57) samt tyskar som Hüll Melon (26,82) och Mandarina Bavaria (39,44). Ett drygt tjugotal olika humlesorter blev det allt som allt, visar siffror från odlarorganisationen Hopfenpflanzenerverband Tettnang e.V. Tettnang är i dag det enda odlingsområdet i förbundslandet Baden-Württemberg och är en av världens ledande leverantörer av toppklassig aromhumle.

Drygt tjugo olika humlesorter skördades i Tettnang i år (foto: altmuehlfranken.de).


Crowdfundar för ny bar

Simon Siemsglüss från Buddelship Brauerei och Nienke Oostra från bloggen Filosoof Jenever har startat en crowdfunding-kampanj för att kunna öppna en bar i Hamburgs Neustadt. Projektet har arbetsnamnet Bar Oorlam och kampanjens mål är att samla in 25 000 euro innan jul. De pengar som investeras kommer oavkortat gå till renovering och ombyggnad, så att baren kan öppna så snart som möjligt efter årsskiftet. Grundtanken är att baren bara ska ha bra hantverksöl på kran, och då inte endast Buddelships egna alster, utan även gästöl från olika kraftölskollegor. Dessutom ska det finnas en speciell geneverbar, där det serveras de bästa dryckerna som Nienke Oostra kan hitta från små destillerier runt om i världen.

Simon Siemsglüss hoppas på många bidrag till hans och Nienke Oostras bar (foto: Bertold Fabricius/Hamburger Abendblatt).


Turistpris till Vulkan

Vulkan Brauerei i Mendig har tilldelats årets Eifel Award tillsammans med ett sjuttiotal andra verksamheter. Priset delas ut till familjeägda företag som verkar inom besöksindustrin i den västliga regionen Eifel. Vinnarna kommer från Aachen-regionen och de tysktalande delarna av Belgien liksom distrikt som Euskirchen, Düren och Mayen-Koblenz. Priset ska verka för att ge turistindustrin och de familjeägda företagen en framtid och för att stärka Eifel-regionens attraktionskraft bland besökare. Vulkan Brauerei belönas för sitt exemplariska och hängivna arbete i och för regionen Eifel-Ardennen. Familjeägda företag inom besöksnäringen är en stark tillväxtmotor i Tyskland och har under de senaste tio åren skapat 300 000 nya jobb i landet.

Vulkan Brauerei prisas för sitt engagemang i och för sin hembygd (foto: Vulkan Brauerei).  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.