Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ölunderlägg mot främlingsfientlighet

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-06 18:17

Fördomar mot flyktingar bemöts nu via ölunderlägg på restauranger och pubar i Hückenswagen utanför Köln. Bakom initiativet står ett antal ungdomar, som på detta sätt vill motverka felaktiga påståenden och uppmuntra till diskussion.

Den som besöker ett uteställe och som läser på ölunderläggen i den lilla orten Hückenswagen kan mötas av påståenden som ”invandrare tar våra jobb” och ”de kan inte ha det så dåligt när de har smartphones”. På underläggens baksida finns dock fakta som motsäger det som står på den andra sidan. Idén har kläckts av ungdomar från räddningstjänstens frivilligkår (THW-Jugend), som på detta sätt vill bidra till en större förståelse.

Stefan Pier, Deike Schütte, Anna Pier och borgmästare Dietmar Persian visar upp de fem budskapen (foto: Jürgen Moll).


Totalt finns det fem olika påståenden med tillhörande fakta, som från början tryckts på 1 000 ölunderlägg. Förutom att komma med korrekta fakta och motverka fördomar, är syftet att starta givande diskussioner bland Hückenswagens öldrickare. Ungdomarnas initiativ har tagits mycket väl emot, från högsta politiska nivå till de lokala krögarna. Ett lokalt nätverk som hjälper flyktingar har till och med beställt ytterligare 6 000 underlägg för vidare distribution till stadens restauranger. Tolv av fjorton uteställen har utan att tveka tagit emot dem, skriver webbtidningen RP Online.

Vad står det då som svar på frågan om hur flyktingar kan ha mobiltelefoner? Jo, att smarta telefoner är en av de mest spridda apparaterna i världen och är en naturlig del av vardagen för de många människor som befinner sig på flykt. Då är mobiltelefonen det enda sättet att hålla kontakt med vänner och familj samt att hitta längst okända och ibland farliga vägar. ”Skulle du klara dig utan din mobiltelefon?” är en av de tankeväckande motfrågorna. Svaret får den som läser själv komma fram till. Alla Hückenswagen-bor uppmanas därför att titta lite extra under sina ölglas under nästa restaurangbesök.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.