Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nu firar tyska ölbryggare nyår

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-29 15:48

Allt fler tyska bryggerier och krogar återupplivar en urgammal tradition. I slutet av september bjuder man in till fest, där man firar ett framgångsrikt bryggår samt ölets mångfald, kvalitet och renhet.

I slutet av september firas det bryggarnyår i Tyskland (foto: Badische Zeitung).


Enligt gammal sedvänja slutar det tyska bryggaråret den 30 september. Den 1 oktober är därmed den officiella starten på den nya ölbryggningssäsongen. Av den anledningen firar bryggeribranschen traditionellt sitt nyår – Brauersilvester – den sista september. Fortfarande är det också många tyska bryggerier som har sitt räkenskapsår från den 1 oktober till den 30 september.

Tanken om ett bryggarår uppstod under medeltiden. På den tiden innebar de varma sommarmånaderna något som kanske är svårt att ta till sig i en värld med konstgjorda kylmöjligheter – det var förbjudet att brygga öl. Innan kylskåpens tidevarv var det bara tillåtet att brygga öl mellan den 29 september och den 23 april. Under övriga tider på året skulle det värmekänsliga ölet ha påverkats på ett allt för negativt sätt.

I början av oktober går det att brygga med nyskördad humle (foto: altmuehlfranken.de).


För att kunna erbjuda
den gyllene drycken även under sommaren, var bryggarna tvungna att brygga stora mängder starkare öl på våren. Detta lagrades sedan i kalla bergrum eller grävdes helt enkelt ner i marken. När så oktober kom kunde man börja brygga igen med nyskördad humle och malt. (Den öl som var kvar sedan vårens bryggningar drack man för övrigt upp under festliga omständigheter – eller oktoberfester.)

Förbudet mot att brygga öl under sommaren avskaffades under 1800-talet, när bättre kylmöjligheter blev tillgängliga. Kvar som en påminnelse om forna tider finns dock traditionen med att fira in det nya bryggaråret. Genom århundradena har denna högtid också kommit att smälta samman med höstens populära skördefester. Bryggarna tar dessutom gärna tillfället i akt att öka ölälskarnas medvetenhet om ölets naturlighet och beroende av naturliga råvaror.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Niclas Samuelsson 2017-09-29 22:27

Oktoberfest i München firades första gången 1810, men traditionen att under festliga former dricka upp den öl som blivit kvar sedan vårens bryggning är mycket äldre. Tack för att du följer bloggen! :)

Posted by Nina Rothausen 2017-09-29 20:49

Tack för dina inlägg som jag läser med stort intresse. Oktoberfesten firades dock första gången 1810. Tack för ditt engagemang. :D