Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 1 september

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-01 16:33

Spaten samarbetar med amerikaner
Münchenbryggeriet Spaten lanserar ett nytt öl tillsammans med Goose Islands Beer Co i Chicago. Ölet är en lager bryggd i klassisk tysk stil och har fått namnet Keller Märzen. Sedan det bryggdes i mars har ölet legat och mognat i Spatens mycket kalla källare. Det som nu kommer ut är en ofiltrerad lager på 6,3 procent ABV. Aromerna beskrivs som kraftigt rostade och maltiga och kompletteras med karamell och torra, brödiga smaker. Ölet kommer att lanseras i samband Goose Islands LDN Block Party i London den 23 september. Kort därefter kommer det finnas tillgängligt i utvalda butiker. Både Spaten och Goose Island ägs numera av AB Inbev.

Spaten gör klassisk tysk lager tillsammans med amerikaner (foto: morningadvertiser.co.uk).


Öltäta gympaskor till oktoberfesten

Lagom till höstens ölfester lanserar den tyska skotillverkaren Adidas gymnastikskor med Oktoberfesttema. Skorna baserar sig på deras München-serie och är såväl vatten- som öltäta, passande för festivaler som kan bli blöta i flera bemärkelser. De klassiska Adidas-ränderna på sidan är inspirerade av de traditionella kortbyxorna lederhosen och skosnörena har ett rutmönster som för tankarna till Bayerns delstatsvapen. Istället för namnet München finns ordet Prost (skål) broderat på sidan. Säljstart för Oktoberfestskorna är den 2 september. Priset? På Adidas webbplats säljs de för 199,95 euro, eller 1 999 svenska kronor.

Det gäller att ha rätt på fötterna under Oktoberfest (foto: porchdrinking.com).


Fira oktoberfest med Kirner

Nu går det även att få oktoberfeststämning med hjälp av Kirner Privatbrauerei. På måndag släpper bryggeriet sitt helt nya Märzen Festbier. Ölet är en klassisk märzen och beskrivs som lent och maltbetonat, men samtidigt kraftfullt, sötaktigt och lättdrucket med en lätt humlebeska. Alkoholhalten ligger på 5,7 procent och stamvörtstyrkan på 13,6 procent. Ett öl lämpligt att avnjuta under höstens alla festligheter med andra ord.

Även Kirner har ett festöl till höstens alla kalas (foto: Kirner Privatbrauerei).


Tyskar försvinner från systemhyllorna

I dag välkomnar vi en rad nya öl till Systembolagets fasta sortiment. Men när något nytt kommer in måste också något annat försvinna. Bland ölen som sålt för dåligt och därmed får flytta till beställningssortimentet finns fyra tyskar:

  • Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
  • Commerzienrat Riegele Privat
  • Holsten Edel
  • Wernesgrüner Pils Legende

De två förstnämnda känns svårast att ersätta.

Riegeles Commerzienrat återfinns numera i beställningssortimentet (foto: Systembolaget).


Firar 150 med ny bok

I år är det 150 år sedan Brauerei Neunspringe startade sin verksamhet i Worbis i Thüringen. Det firas bland annat med en stor bryggerifest den 2-3 september. Dessutom släpper man en bok om bryggeriets historia. På 68 glansiga sidor berättas det om Carl Kuntze, som var en ung bryggmästare och familjefar när han startade bryggeriet 1867. Vi får sedan följa Carl Kuntzes arvingar genom åren, där den sista i rakt nedstigande led, Karl Kuntze, dog i Italien 1944. Bryggeriet ägdes därefter av mer eller mindre avlägsna släktingar innan dagens ägare, familjen Ehbrecht, tog över 2006. Boken berättar en rörande historia och trycks endast i 1 000 exemplar, som säljs av bryggeriet för fem euro.

Nuvarande bryggerichefen Bernd Ehbrecht ser fram emot bokutgivningen (foto: Thüringer Allgemeine/E. Jüngel).  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.