Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Kristallklar vetebock i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-31 16:40

På fredag är det åter dags för Systembolaget att släppa nyheter i små partier. Den här gången hittar vi en tillfällig nyhet från världens äldsta bryggeri.


Weihenstephaner
kallas ofta världens äldsta bryggeri. Hur det än är med den saken är det i alla fall ett av Tysklands, för att inte säga världens, bästa bryggerier. Nu på fredag den 7 april släpps deras Kristallweizenbock på många systembolag runt om i Sverige. Ölet är framtaget i begränsad upplaga av bryggeriet. Till Sverige kommer totalt 15 360 flaskor, som kan inhandlas till priset av 21,90 kronor styck.

Detta är en nästan bortglömd ölsort, som bryggdes för första gången redan i mitten av 1950-talet. När ölet nu tas upp igen under begränsad tid, har bryggmästarna förfinat smakerna med humlesorterna Hallertauer Saphir, Opal, Smaragd och Perle. Den speciella W68-jästen ger ölet en ganska distinkt smak av banan, men även bubbelgum, vanilj och torkad frukt kan anas. Den lite högre alkoholhalten hos ett bocköl går inte obemärkt förbi, utan bidrar med en lätt vinös karaktär. Kristallweizenbock är inte helt olik Weihenstephaners mäktiga vetebock Vitus, även om det ofiltrerade ölet är något mer smakrikt. Filtreringen bidrar i detta fall till ett något mildare öl, men även att den klart guldgula färgen framträder i all sin prakt.

Efter att nästan ha varit bortglömd kommer nu Kristallweizenbock till Systembolaget (foto: Weihenstephaner).


Weihenstephaners Kristallweizenbock
kan med fördel drickas till grillat kött eller smakrika ostar. Men den lär också, likt andra veteöl, passa bra till fisk och skaldjur.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephaner Kristallweizenbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 16,3 %
Beska: 21 IBU
Färg: Guldgul
Förpackning: Flaska, 33 centiliter
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 66,36 kr/liter

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.