Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Schlenkerlas dubbelbock i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2016-11-11 18:27

Ölsläppen duggar tätt under hösten. Nästa fredag (18/11) är det åter dags för Systembolaget att släppa nytt i små partier. Och åter igen har vi en höjdare från Bamberg att se fram emot.


Vi har redan fått stifta bekantskap med två öl från Schlenkerla under hösten. I augusti kom deras Helles Lagerbier i små partier och den 1 september gjorde Rauchbier Märzen comeback i det ordinarie sortimentet. Den här gången blir det också rökigt, men mycket starkare, när Eiche Doppelbock gör entré på systemhyllorna. Totalt släpps 8 000 halvlitersflaskor till priset 29,90 kronor.

Med sina åtta procent är det här verkligen ett öl att värma sig med under kyliga vinterdagar. Till de flesta rököl från Schlenkerla används bokved till att torka malten. Men i det här fallet är det ek som använts, vilket ger ölet en lite lenare och mer nyanserad röksmak. Innan ölet hälls på flaska får det mogna några månader i Bambergs djupa källarvalv. Förutom rök är smaken maltigt sötaktig med inslag av karamell och plommon. Detta kompletteras med beskan från aromahumle odlad i Hallertau.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Den 18 november kommer denna höjdare till Systembolaget (foto: theperfectlyhappyman.com).


Fakta Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Färg: Bärnsten
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 59,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 99  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.