Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Astra-kampanj stoppad efter rasismanklagelse

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-15 16:36
Carlsberg Tyskland har stoppat en reklamkampanj för sitt Hamburgbaserade ölmärke Astra. Detta efter att ha blivit anklagade för rasism.

På en stor affisch syns en man med en sjöjungfrus underkropp, en gul bikinitopp upptill och ett antal burkar Astraöl i sina framsträckta händer. Enligt Carlsberg anspelar det hela på några av de klyschor som finns om den hamnnära Hamburgstadsdelen St. Pauli, som är ölmärket Astras hemvist. Mannen i fråga framstår även vara av indiskt-pakistanskt ursprung, något som för tankarna till de rosförsäljare som erbjuder sina varor med frasen ”Wolle Rose kaufen?” (ungefär ”Vill du köpa ros?”). På affischen är detta utbytt mot ”Wolle Dose kaufen?” (”Vill du köpa burk?”).


Carlsbergs Astra-reklam har skapat rubriker i Tyskland (foto: DPA).

Fotbollslaget FC St. Pauli, som sponsras av Astra, tycker inte att kampanjen är särskilt passande. På Twitter skriver man ”Astra, vi tycker inte om det! Rasism är inte roligt och helt oacceptabelt”. Tweeten kompletteras med hashtaggen #neinzurassismus (Nej till rasism).

Carlsbergs talesperson Linda Hasselmann avfärdar bestämt alla anklagelser om rasism. Hon medger att kampanjen är på gränsen, men att den är avsedd att förmedla humor och kärlek och är inte menad att vara kränkande på något sätt. Budskapet verkar dock inte ha gått fram och därför tar Carslberg nu ner fyra stora affischer som redan hängts upp i områdena St. Pauli, Altona och Eppendorf. På sin Facebook-sida skriver Astra att man ber om ursäkt för det obehag som kampanjen kan ha orsakat och att man arbetar intensivt med att ta fram ett bättre motiv.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post362

Årets kornskörd visar på ett delat Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-12 17:24
Skörden av det korn som ska användas till ölbryggning visar en starkt väderrelaterad uppdelning av Tyskland. Skiljelinjen går mellan nord-nordost och syd-sydöst, enligt siffror från de tyska kornodlarnas branschorganisation.

Enligt branschorganisationen Braugersten-Gemeinschaft e.V. kommer skördarna av korn av acceptabel kvalitet vara något under genomsnittet i Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen. I Sachsen, Sachsen-Anhalt, delar av Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg kommer dock skördarna var rejält under snittet, både vad gäller kvalitet och kvantitet till följd av vädret.

Det går att skörda korn i Tyskland trots värme och torka (foto: Fratz).


En positiv sak med
den varma och torra sommaren är dock att kornodlingarna i år varit relativt förskonade från skadeinsekter och sjukdomar. Enstaka dåliga väderförhållanden och starka vindbyar har dock orsakat att grödorna lagt sig ner på fler fält än normalt. Under den sista delen av grödornas mognadstid var vädret varmt och torrt, vilket gjorde att kornet behöll sin kvalitet ända tills det var dags att skörda. Trots att sådden skedde relativt sent, började skörden redan i den andra veckan i juli och kornet kunde levereras till silorna i ett torrt och bra tillstånd.

Den totala åkerytan som använts till kornodling i Tyskland i år omfattar cirka 410 000 hektar, att jämföra med 340 000 hektar förra året. Den tjugoprocentiga ökningen förklaras bland annat med att många åkrar på grund av vädret inte var lämpade för höstsådd, varför de istället användes för vårsådden. Dessutom var priset på korn var ganska fördelaktigt vid tiden för sådden. Ökningen av kornfältens storlek handlade dock inte enbart om att man ville odla mer korn för just ölbryggning.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post361

Dinkelacker tar över Zwickaubryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-08 18:06
Familienbrauerei Dinkelacker och entreprenören Jörg Dierig tar över Mauritius Privatbrauerei i Zwickau. Övertagandet gäller retroaktivt från den 1 januari 2018.

De nuvarande ägarna till Mauritius Privatbrauerei, Rainer Otto och Werner Weinschenk, lämnar över 100 procent av företaget till de nya ägarna. Syftet är att långsiktigt stärka bryggeriets position och dess plats i Zwickau. Den nya delägaren Jörg Dierig har lång erfarenhet av bryggeribranschen och har bland annat varit vd för Oettinger Brauerei. Han tar över verksamheten från den 1 september och kommer till en början arbeta sida vid sida med Werner Weinschenk. Efter 28 år i branschen går Rainer Otto i pension den 31 augusti på grund av sjukdom.

Rainer Otto och Werner Weinschenk lämnar över Mauritius Privatbrauerei till nya ägare (foto: Ralph Köhler/ZEV).

För Familienbrauerei Dinkelacker är övertagandet ett kärt återseende. Mauritius Privatbrauerei tillhörde nämligen Stuttgartbryggeriet redan mellan 1990 och 2004. Under den tiden moderniserades Mauritius helt och stora investeringar gjordes. Otto och Weinschenk drev verksamheten från år 2000 och tog över aktiemajoriteten 2006.

För Jörg Dierig innebär övertagandet en ny utmaning i den vana ölentreprenörens karriär (foto: xing.com).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post360

Populäraste bryggerierna i sociala medier: Trippel Bayern i topp

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-06 18:02
Augustiner är det populäraste bryggeriet i Tyskland - i alla fall i sociala medier. Det visar en undersökning från analysföretaget Vico Research & Consulting.

Enligt undersökningen, som presenterades på den internationella öldagen den 3 augusti, omnämns Augustiner i positiva ordalag i 94 procent av alla inlägg på sociala medier under juli. Münchenbryggeriet är därmed 2,5 procent bättre än Erdinger, som kommer på andra plats. Topp tre kompletteras med ytterligare ett bayerskt bryggeri, Paulaner, som får positiva kommentarer i 85,19 procent av alla inlägg där man nämns.


Bayern tar hem alla pallplatser för populäraste bryggerier på sociala medier (foto: tedlerner.com).

Utanför Bayern är det
Radeberger och Bitburger som får bäst resultat. Båda bryggerierna får mer än åttio procent positiva omnämnanden. Radeberger hyllas främst för sin smak och Bitburger för sina alkoholfria öl. I botten av undersökningen hittar vi Krombacher och Oettinger, som omnämns i positiva ordalag i 47,59 respektive 53,41 procent av inläggen i sociala medier. Krombacher får visserligen många positiva kommentarer om sin smak, men kritiseras samtidigt hårt för sitt kontroversiella samarbete med Nestlé.

Vico Research & Consulting har granskat ungefär 14 000 inlägg i sociala medier, postade mellan den 1 och 31 juli 2018. Inläggen har bland annat gjorts på Twitter, Facebook, Google+, bloggar, internetforum, i nyhetsinslag, frågor och svar samt i video- och bildportaler.

Här är hela listan:

Bryggeri

Positiva omnämnden i %

Antal inlägg

Augustiner

93,83

326

Erdinger

91,32

1 204

Paulaner

85,19

2 359

Radeberger

83,54

948

Bitburger

82,41

993

Astra

78,73

137

Beck’s

75,04

210

Jever

71,79

1 600

Sternburg

68,51

107

Holsten

67,97

157

Veltins

67,71

1 797

Oettinger

53,41

2 193

Krombacher

47,59

2 085  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post359

Tysk ölförsäljning ökade första halvåret

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-01 10:59
Ölförsäljningen i Tyskland ökade med 0,6 procent under det första halvåret 2018. Det motsvarar 0,3 miljoner hektoliter mer än samma period förra året.

Enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis sålde tyska bryggerier och ölhandlare 47,1 miljoner hektoliter öl under årets första sex månader. Siffrorna inkluderar inte alkoholfria öl, andra maltbaserade drycker eller öl som importerats från länder utanför EU. Ölblandningar, det vill säga öl blandat med citronläsk, cola, fruktjuice eller andra alkoholfria tillsatser, stod för 4,7 procent av den totala försäljningen under det första halvåret med 2,2 miljoner hektoliter.


Mer öl såldes under första halvåret 2018 än samma tid förra året (foto: Deutschen Brauer-Bund).

81,7 procent av all öl som såldes gick till den inhemska tyska marknaden. Den inhemska försäljningen ökade med 0,5 procent till 38,5 miljoner hektoliter jämfört med det första halvåret 2017. Exporten uppgick till cirka 8,6 miljoner hektoliter, vilket är en ökning med 0,8 procent. Av dessa gick 4,7 miljoner hektoliter till andra EU-länder (-3,5 procent) och 3,8 miljoner hektoliter till länder utanför EU (+6,6 procent). Öl avsedd för konsumtion inom bryggerierna, så kallad Haustrunk, uppgick till 0,06 miljoner hektoliter (-0,8 procent).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post358

Nürnbergs trevligaste ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-31 16:12
Även om sommaren obönhörligt lider mot sitt slut, har vi fortfarande många fina dagar framför oss. För den som funderar på en sensommartripp till Nürnberg kommer här några tips på bra ställen att avnjuta en öl i det fria.

Schanzenbräu Schankwirtschaft

Adress: Adam-Klein-Strasse 27
Schanzenbräu i Gostenhof räknas som en av de absolut bästa ölträdgårdarna i Nürnberg. Den ligger på restaurangens innergård och rymmer cirka 100 personer. På menyn finns varmrätter såväl som mindre tilltugg. När det gäller öl kan du välja bland Schanzenbräus breda sortiment. Rotbier och ljus lager (Helles) hör till basutbudet, men det finns också ett urval av säsongs- och specialöl som roterar på kranarna.


Schanzenbräus ölträdgård rankas som en av de bästa i Nürnberg (foto: bier.by)


Restauration Kopernikus

Adress: Hintere Insel Schütt 34
Restauration Kopernikus hyllar den tysk-polska vänskapen. Ölträdgården i Krakauer Turm erbjuder traditionella fränkiska maträtter, liksom polska specialiteter. Vid slottets murar kan ni här avnjuta ett flertal landbier från Franken.


Lederer Kulturbrauerei

Adress: Sielstrasse 12
Brukar rankas högt på listor över Nürnbergs vackraste ölträdgårdar. I bryggeriets restaurang och ölträdgård finns det gott om plats under de stora, gamla träden. Medan den äldre generationen hugger in på plocktallrikar och fränkiska specialiteter, kan barnen jobba upp aptiten i lekparken.

För de barn som inte vill äta erbjuder Lederer Kulturbrauerei en lekpark (foto: diginights.com).


Landbierparadies
Adress: Sterzinger Strasse 4
En av de bättre och mysigare ölträdgårdarna ligger mitt i ett bostadsområde nära Katzwanger och Frankenstrasse. Här finns det plats för cirka 500 gäster från vår till sensommar. Den goda stämningen bidrar minst lika mycket till helhetsintrycket som de ölsejdlar som levereras från träbaren. Landbierparadies finns också på Wodanstrasse och Leipziger Strasse.


Balkon Nürnberg

Adress: Königstor 2
Vid Handwerkerhof vid Königstor finns det plats för några få törstiga gäster. Från din plats kan du se virrvarret av människor som rör sig mot och i stadens centrum. En av de minsta, men finaste ölträdgårdarna i Nürnberg.

En av de minsta, men också trevligaste ölträdgårdarna i Nürnberg (foto: nuernberg.de).


Gutmann am Dutzendteich

Adress: Bayernstrasse 150
För många Nürnbergbor är detta ställe kanske mer känt som det gamla strandkaféet Wanner. Ägarna har därför velat bevara en del av den gamla stämningen i kombination med en traditionell ölträdgårdskänsla. Här finns det plats för alla, oavsett om det är under ett träd, vid strandbaren eller på terrassen.


Biergarten Zollhaus

Adress: Am Zollhaus 150
Det gamla tullhuset är inte bara en mysig restaurang, utan har även ett antal gästrum för övernattning. Varma sommardagar sätter man sig med fördel i ölträdgården, eller hittar en plats på soldäcket. För barnen finns det lekpark och ett mindre zoo med djur att klappa. En av de mest familjevänliga ölträdgårdarna i Nürnberg.

Zollhaus räknas som en av Nürnbergs mest familjevänliga ölträdgårdar (foto: Biergarten Zollhaus).


Zabo Linde

Adress: Zerzabelshofer Hauptstrasse 28
Här saknas nästan ingenting. Det går att få varma måltider från frukost till middag. Det breda utbudet av fränkiska snacks, hemmagjorda hamburgare, sallader och pizza borgar för att det finns något för alla. Storbilds-TV och varierande temakvällar kompletterar ölträdgården.


Elkes Bierstadl im Kettensteg

Adress: Maxplatz 35
En av de äldsta ölträdgårdarna i Nürnberg. Redan 1823 fanns det en restaurang vid den gamla kedjebron. Här kan du njuta av fränkiska specialiteter med lokala öl, samtidigt som du har en magnifik utsikt över floden Pegnitz.

Kettensteg har anor från 1823 och har en av Nürnbergs äldsta ölträdgårdar (foto: Tripadvisor).


Palais Schaumburg

Adress: Kernstrasse 46
I hjärtat av Gostenhof erbjuds nya maträtter varje dag, såväl lokala specialiteter som vegetariska varianter. Den stora ölträdgården är en plats där människor naturligt kan mötas över generationsgränserna. Det sägs att den som varit där gärna återkommer gång på gång.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post357

AB Inbev återupptar försäljning av tyska bryggerier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-26 16:57
Anheuser-Busch Inbev i Tyskland tar nya tag med försäljningen av bryggerierna Hasseröder och Diebels. Det innebär att diskussionerna med tidigare intresserade köpare återupptas.

Samtalen med andra intressenter avbröts när AB Inbev kom överens med CK Corporate Finance Group om en försäljning av Hasseröder och Diebels i början av året. Som tidigare har rapporterats har dock inte köparen kunnat leva upp till alla krav i kontraktet, som bland annat innebar att affären skulle vara klar i mitten av 2018.

AB Inbev är fokuserade på att sälja Hasseröder och Diebels (foto: DPA).

Mot den bakgrunden har
AB Inbev nu återupptagit samtalen med andra intressenter, samtidigt som diskussionerna med CK Corporate Finance Group fortsätter. I ett uttalande säger AB Inbevs Tysklandschef Harm van Esterik att företaget har fullt fokus på att sälja de två bryggerierna. Han menar också att det är viktigt att klargöra att man aktivt arbetar med att hitta bra alternativ och erbjudanden, inte minst med tanke på de anställda på de aktuella bryggerierna.

Anheuser-Busch Inbev Tyskland
är dotterföretag till världens största bryggerikoncern och marknadsför märken som Beck’s, Franziskaner och Hasseröder. Med en produktion på cirka 8,6 miljoner hektoliter (2010) är AB Inbev den näst största öltillverkaren på den tyska marknaden. Företaget sysselsätter i dag ungefär 2 800 människor. Det tyska huvudkontoret finns i Bremen.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post356

Högre ölpris i Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-25 16:59
Öl har en strykande åtgång i sommarvärmen. Men tyska konsumenter som vill svalka sig måste betala mer än förra året. Detta beror inte bara på vädret.

Tyska öldrickare får gräva djupare i fickorna denna sommar. I juni ökade priserna på den gyllene drycken med 4,1 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror som presenterades i måndags av Tysklands statistikmyndighet Destatis. Flera av de stora bryggerierna höjde sina priser under vintern och våren, vilket lett till kostnadsökningar. Dessutom köper tyskarna numera mer specialöl, vilka generellt sett är dyrare.

Tyska öldrickare har fått betala drygt fyra procent mer för ölen denna sommar (foto: Gettyimages).

Ökningen av ölpriset står
sig dock slätt i jämförelse med den på äppeljuice, som kostar hela 11,6 procent mer jämfört med juni 2017. Förklaringen ligger i dåliga äppelskördar på grund av kyligt väder. Lemonad kostar 5,7 procent mer än förra året. För andra drycker har prisökningarna varit betydligt mindre. Vin kostar två procent mer jämfört med juni förra året och cola 1,5 procent mer. Priserna på mineralvatten är ganska stabila med en ökning på endast 0,7 procent, medan apelsinjuice blivit något billigare.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post355
Next »