Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Första spadtag för nytt bryggericenter i Weihenstephan

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-15 18:31
Hochschule Weihenstephan-Triesdorf har tagit det symboliska första spadtaget för vad som ska bli det nya centret för bryggeri- och dryckesteknik. Centret beräknas kosta 10,8 miljoner euro och kommer att starta i samband med läsåret 2021/22.

Att bygga ut bryggeriutbildningen i Weihenstephan har blivit nödvändigt eftersom Hochschule Weihenstephan-Triesdorfs kandidatutbildning i bryggeriteknik, som startade 2011, blivit en enorm succé. 300 ansökningar har skickat in till höstterminen i år. 92 av dessa antas till utbildningen, trots att det egentligen bara finns plats för sextio studenter. Den nya byggnaden kommer att ha en golvyta på 1 360 kvadratmeter och kommer att inrymma själva det tekniska centret, liksom flera laboratorier för forskning, sensorisk analys, mikrobiologi och kem-teknisk analys, rapporterar Inside Beer.

Det symboliska första spadtaget togs under festliga former (foto: Josef Gangkofer).

Byggnaden är den senaste
i en lång rad av stora investeringar inom vetenskaplig utbildning och forskning inom bryggerinäringen i Tyskland. 2013 stod centret för internationell dryckesvetenskap, som är en del av Münchens tekniska universitet, färdigt i Weihenstephan till en kostnad av 68 miljoner euro. I november förra året invigde Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei i Berlin ett nytt center för bryggeri- och dryckesutbildningar. Kostnad: 35 miljoner euro. År 2021 planerar den 123 år gamla bryggarskolan Doemens att flytta till sina nya, 5 000 kvadratmeter stora lokaler i Gräfeling utanför München. Denna byggnation beräknas kosta 20 miljoner euro, utöver de 3,3 miljoner euro som det kostade att köpa marken.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post381

Alkoholfri öl kan hindra inflammationer

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-11 18:37
Kan ingredienser i öl motverka inflammationer och fetma? Forskare vid universitetet i Erlangen har undersökt de antiinflammatoriska egenskaperna hos två vanliga ölingredienser.

Den antiinflammatoriska effekten hos två vanliga ingredienser i öl har undersökts av biokemister vid Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Studien ingår i ett forskningsprojekt lett av professor Claus Hellerbrand. De två ämnena återfinns i humle och är xanthohumol samt alfasyror som isomeriseras under vörtkoket till så kallade iso-alfasyror. Studien visar att ämnena kan motverka så kallad fettlever och bryta ner levercancerceller, rapporterar universitetet.


Två ämnen vanliga i humle verkar ha positiva effekter på leverskador (foto: altmeuhlfranken.de).

De två ämnena har visat sig ha en extra bra effekt tillsammans. Vanligt öl, som innehåller alkohol, är dock inte lämpligt som förebyggande medicin. Däremot verkar alkoholfritt öl, humleläsk och humlete fungera som behandling av leverskador orsakade av fetma. Forskarna från Erlangen har för sin studie fått ett forskningspris på 60 000 euro från den europeiska fonden för alkoholforskning (ERAB) och organisationen European Brewery Convention.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post380

Fler besökare på färre dagar - Slutrapport från Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-09 19:35
I söndags stängde grindarna till årets Oktoberfest i München. Efter drygt två veckor av öl, mat och musik kan vi konstatera att antalet besökare till festen återigen ökar.

Enligt ungefärliga beräkningar besökte 6,3 miljoner människor Oktoberfest under de sexton dagar som årets fest varade. Det är cirka 100 000 besökare fler än 2017, då festligheterna höll på i arton dagar. Tillsammans drack gästerna totalt 7,5 miljoner liter öl, vilket är ungefär samma mängd som året innan. Mycket tack vare det vackra vädret ökade dessutom läskförsäljningen med tio procent. Även försäljningen av mat ökade med tio procent; särskilt efterfrågades traditionella rätter som anka, haxe, schweinebraten och käsespätzle. Dessutom konsumerades 124 grillade oxar (127 i fjol) och 48 kalvar (59).


Årets Oktoberfest lockade fler besökare än förra årets (foto: muenchen.de/Katy Spichal).

Det var inte bara tyskar som besökte årets Wiesn. Enligt statistik från områdets uttagsautomater kom årets Oktoberfestbesökare från ett sextiotal länder. På topp tio hittar vi bland annat länder som USA, Storbritannien, Österrike, Frankrike, Schweiz, Australien och Italien. Den mobilapp som lanserades förra året var också mycket populär och laddades ner mer än 170 000 gånger, vilket är mer än en fördubbling mot förra årets 80 000 nedladdningar.

Traditionella maträtter är starkt efterfrågade under festen (foto: muenchen.de/Katy Spichal).

Säkerheten brukar stå i centrum inför varje Oktoberfest och i år var inget undantag. Tack vare ett bra samarbete mellan polis, väktare, krögare och lokala myndigheter minskade antalet anmälda brott med 8,9 procent. Hittegodsavdelningen hade som vanligt fullt upp och fick in ungefär 2 685 föremål, bland annat 840 ID-kort, 460 handväskor och 350 klädesplagg. Hos souvenirförsäljarna var det kylskåpsmagneter som sålde bäst. Bland de mest spelade låtarna under festligheterna fanns Cordula Grün av Josh, den italienska partisansången Bella Ciao och rockklassikerna Sweet Caroline med Neil Diamond och Highway To Hell med AC/DC.

Den rigorösa säkerheten bidrog till minskad brottslighet (foto: muenchen.de/Katy Spichal).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post379

Kitzmann stänger bryggeriet

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-03 19:56
Söndagen den 30 september upphörde en 300-årig era i Erlangen när Kitzmann-bryggeriet stängde igen verksamheten. Varumärket kommer dock leva vidare.

Stadigt sjunkande försäljningssiffror, högre produktionskostnader och personliga skäl tvingar Kitzmann-bryggeriets ägare Peter Kitzmann att motvilligt stänga verksamheten i Erlangen. Bryggeriets produktion har varit på nedgång sedan tidigt 1990-tal, samtidigt som stigande priser på råvaror och energi påverkat resultatet negativt. Många försök att rädda bryggeriet har gjorts, personalen har arbetat dygnet runt, externa konsulter har tagits in och sortimentet har utökats, men allt har varit förgäves.


En 300-årig bryggeriera tar slut när Kitzmann stänger i Erlangen (foto: Ulrich Schuster).


Namnet Kitzmann försvinner dock
inte helt från marknaden. Rättigheterna till namnet har köpts av Kulmbacher Brauerei, som kommer fortsätta att brygga Erlangenölet enligt ursprungsrecepten. Det innebär att ölhandlare och krögare även fortsättningsvis kan köpa öl med varumärket Kitzmann på såväl fat som flaska. Den i Erlangen populära traditionella restaurangen Bräuschänke och dryckeshandeln Bräukontor, som båda är kopplade till Kitzmann, påverkas inte heller av att bryggeriet stänger.

Vi stängningen hade Kitzmann 35 anställda, som dock kommer att få lön under en uppsägningstid i enlighet med lagar och regler. I ett pressmeddelande passar Peter Kitzmann på att en sista gång hylla sin personal, varav flera har varit familjeföretaget trogna i decennier. Han säger också att han kommer att använda sitt nätverk för att hitta nya lösningar för de tidigare bryggerianställda.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post378

Baden-Württembergs bryggerier blomstrade under rekordsommar

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-02 18:41
Den varma sommaren fick ölförsäljningen att skjuta i höjden i Baden-Württemberg. Jämfört med förra året ökade den med 6,2 procent till totalt 457,8 miljoner liter.

Under årets sommarmånader såldes det 26,5 miljoner liter mer öl i Baden-Württemberg jämfört med förra året. Bara i augusti ökade försäljningen med 10,6 procent jämfört med samma period i fjol. Den enskild viktigaste faktorn för bra sommarförsäljning är vädret och det visade sig verkligen från sin bästa sida, enligt den regionala bryggeriorganisationen Baden-Württembergischer Brauerbund (BWB).

Den varma sommaren drog upp ölförsäljningen i Baden-Württemberg (foto: Gettyimages).

Även ölblandningar gick bra
i hettan. Jämfört med augusti 2017 ökade försäljningen av dessa drycker med 39,2 procent. Det innebär att det i augusti såldes totalt 3,9 miljoner liter ölblandningar i det sydvästra förbundslandet. BWB menar att de lokala bryggerierna har lyckats bra med att komma på nya varianter, som slagit igenom på en marknad med hård konkurrens. Dessutom kommer det allt fler alkoholfria varianter från Baden-Württemberg.

(Siffrorna som presenteras ovan inkluderar inte öl, ölblandningar eller andra maltdrycker med en alkoholhalt på 0,5 procent eller lägre.)


  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post377

Bryggarboss vill se högre ölpriser

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-27 18:48
Georg Schneider är sjätte generationens ägare av familjeföretaget Schneider Weisse och dessutom ordförande för det bayerska bryggarförbundet. Vi pratar alltså om en tung figur på den tyska bryggarscenen, med starka åsikter om allt från ölpriser till blanddrycker.

Georg Schneider för vidare en stolt tradition som ägare av anrika Schneider Weisse. Som ordförande i det bayerska bryggarförbundet, Bayrischer Brauerbund, har han dessutom ett inflytande som få andra tyska ölbryggare. Han kan därför kosta på sig att ha åsikter om både det ena och det andra. I en intervju i Augsburger Allgemeine ger han bland annat sin förklaring till varför den tyska ölkonsumtionen sedan 1990 har minskat från 160 liter per person och år till dagens 100 liter.
- Medelåldern ökar i Tyskland och äldre människor dricker mindre öl än yngre. Samhället blir också allt mer mobilt. Människor har längre resväg till jobbet och kör därför mer bil, vilket gör att de dricker mindre öl. Människor har också mindre fysiskt ansträngande jobb och har blivit mer hälsomedvetna. I Tyskland bor det i dag också fler muslimer, som inte dricker alkohol. Alla dessa faktorer gör att ölkonsumtionen minskar. Min gissning är att den kommer att fortsätta sjunka något.

Georg Schneider tror att den tyska ölkonsumtionen kommer fortsätta minska (foto: Marcus Merk).

Georg Schneider uppger också
att han gillar hantverksöl, som han tycker har vitaliserat marknaden. Men han tror samtidigt att de mest extrema hantverksölen kommer att bli omoderna och att efterfrågan på klassiska ölsorter kommer att öka. Samtidigt tror Georg Schneider att det finns utrymme för att sälja mer alkoholfria öl, som i dag står för sex procent av den årliga försäljningen. Ölblandningar, som Radler, har han dock inget till övers för.
- Vi erbjuder inte sådana Musse Pigg-öl på Schneider Weisse. Om du vill dricka sådant får du själv blanda ölen med lemonad. Vi har specialiserat oss på veteöl och jag vill inte se en låda med kemikalier i bryggeriet.


I intervjun får Schneider också frågan hur han ser på det priskrig som råder inom ölbranschen. Han påpekar att det inte är någon slump att de stora bryggerierna tjänar mer pengar i Sydamerika än i Europa. Han understryker att Tyskland har ett av de lägsta ölpriserna i världen; en back kostar cirka fjorton euro, eller så lite som tio euro vid specialerbjudanden. Det är alldeles för billigt, enligt bryggeribossen.
- Priset är för lågt med tanke på att vi bryggare lägger ner så mycket hårt arbete och samarbetar med jordbrukarna för att hitta råvaror av högsta kvalitet. Ölpriset borde vara högre, så att även jordbrukarna kan få mer skäligt betalt med tanke på deras stora ansvar och kvalitet. En låda öl borde inte kosta fjorton-femton euro, utan snarare 20 till 25 euro.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post376

World Beer Awards: ”Svensk” pilsner bäst i världen

UtmärkelserPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-21 16:32
I dagarna presenterades vinnarna i årets World Beer Awards. Fler priser än förra året gick till tyska bryggerier, främst i de klassiska tyska paradgrenarna lager och veteöl. Världens bästa lager har dessutom svensk anknytning.


Årets World Beer Awards blev en stor succé för bayerska Schwarzbräu, som tog hem titeln för världens bästa lager i hela kategorin med sin Schweden Pils. Ölet ingår i en serie med svenskklingande namn med anknytning till det trettioåriga kriget. Bryggeriets Aged Bock blev dessutom utsedd till Tysklands bästa i kategorin ”Mörk dubbel i belgisk stil”. Lägg därtill ett par guldmedaljer och lyckan var total. Veteölskategorin brukar innebära tyskt prisregn och så även i år. Bland annat blev Brauerei Maisels Weisse Original utsedd till bästa veteöl i hela kategorin. I klassen specialöl vann Rügener Insel-Brauerei samma titel för sin Quadriga Brut. Dessutom kammade Brauerei Riegele i vanlig ordning hem många priser för världens och Tysklands bästa öl i flera kategorier.


Här är listan över
årets främsta tyska vinnare:

Kategori

Stil

Bryggeri

Ölnamn

Pris

Mörkt öl

Mörkt öl med låg alkoholhalt

Kulmbacher Brauerei

Mönchshof Naturtrüb’s Alkoholfrei

Världens bästa

Mörkt öl

Milt mörkt öl

Schlossbrauerei Autenried

Urtyp Dunkel

Världens bästa

Mörkt öl

Milt mörkt öl

Kaiser-Brauerei

Ohne Filter Dunkel

Guld

Mörkt öl

Mörk dubbel i belgisk stil

Schwarzbräu

Aged Bock

Tysklands bästa

Mörkt öl

Mörkt barley wine

Weyermann Braumanufaktur

Barley Wine

Tysklands bästa

Mörkt öl

Mörkt barley wine

Giesinger Bräu

Sternhagel

Guld

Mörkt öl

Mörk strong

Brauerei Riegele

Ator 20

Tysklands bästa


Smaksatt öl

Fatlagrad smaksatt öl

Familienbrauerei Bauhöfer

Bauhöfers Eisbock

Tysklands bästa

Smaksatt öl

Frukt- och grönsaksöl

Westerwald-Brauerei

Hachenburger Natur-Radler

Tysklands bästa

Smaksatt öl

Smaksatt öl med låg alkoholhalt

Franziskaner (AB Inbev)

Alkoholfrei Blutorange

Världens bästa

Smaksatt öl

Smaksatt öl med låg alkoholhalt

Westerwald-Brauerei

Hachenburger Radler Alkoholfrei

Guld

Smaksatt öl

Rököl

Crew Republic

X 7.1 Smoked Porter

Tysklands bästa

Smaksatt öl

Rököl

Wacken Brauerei

Surtr Smoked Porter

Guld


India pale ale

IPA i engelsk stil

Brauerei Riegele

Simco 3

Tysklands bästa

India pale ale

IPA i amerikansk stil

Crew Republic

In Your Face

Tysklands bästa

India pale ale

Dubbel IPA

Wacken Brauerei

TYR Warrior IPA

Tysklands bästa

India pale ale

Dubbel IPA

Wacken Brauerei

Walkürenschluck

Guld

India pale ale

Session IPA

Crew Republic

Hop Junkie

Tysklands bästa


Lager

Lager i tjeckisk stil

Schwarzbräu

Schweden Pils

Världens bästa*

Lager

Lager med låg alkoholhalt

Craftwerk Brewing/Bitburger

Mad Callista Session Lager

Tysklands bästa

Lager

Lager, låg alkoholhalt

Radeberger

Clausthaler Unfiltered

Guld

Lager

Bocköl

Karlsberg Brauerei

Karlsberg Bock

Tysklands bästa

Lager

Bocköl

Schwarzbräu

Schneeböckchen

Guld

Lager

Klassisk pilsner

Schlossbrauerei Autenried

Autenrieder Pilsner

Tysklands bästa

Lager

Klassisk pilsner

Karlsberg Brauerei

Feingold

Guld

Lager

Klassisk pilsner

Ayinger Privatbrauerei

Bairisch Hell

Guld

Lager

Mörk lager

Brauerei Reichenbrand

Reichenbrander Dunkel

Världens bästa

Lager

Mörk lager

Brauerei Riegele

Aechtes Dunkel

Guld

Lager

Dortmunder

Hirsch-Brauerei

Hirsch Gold

Tysklands bästa

Lager

Dortmunder

Familienbrauerei Bauhöfer

Ulmer Export

Guld

Lager

Ljus lager i tysk stil

Brauerei Riegele

Commerzienrat Riegele Privat

Världens bästa

Lager

Ljus lager i tysk stil

Brauerei Riegele

Amaris 50

Guld

Lager

Helles/Münchner

Mahrs Bräu

Helles Vollbier

Tysklands bästa

Lager

Helles/Münchner

Brauerei Riegele

Feines Urhell

Guld

Lager

Helles/Münchner

Schwarzbräu

Bayerisch Hell

Guld

Lager

Helles/Münchner

Eittinger Fischerbräu

Eittinger Hell

Guld

Lager

Helles/Münchner

Brauerei Schimpfle

Lösch-Zwerg Würzig

Guld

Lager

Helles/Münchner

Brauerei Greif

Greif Bräu Lager

Guld

Lager

Internationell lager

Beck’s (AB Inbev)

Beck’s Gold

Tysklands bästa

Lager

Kellerbier

Ayinger Privatbrauerei

Ayinger Kellerbier

Tysklands bästa

Lager

Kellerbier

Karlsberg Brauerei

Karlsberg Kellerbier

Guld

Lager

Kellerbier

Hofmark Brauerei

Braumeister Zwickl

Guld

Lager

Säsongsöl

Giesinger Bräu

Munique

Tysklands bästa

Lager

Säsongsöl

Familienbrauerei Bauhöfer

Ulmer Maibock

Guld

Lager

Stark lager

Brauerei Riegele

Auris 19

Tysklands bästa

Lager

Stark lager

Kulmbacher Brauerei

EKU 28

Guld

Lager

Amber/Vienna

Kaiser Bräu

Veldensteiner Rotbier

Tysklands bästa


Ljust öl

Amber Pale

Brauerei Reichenbrand

Reichenbrander Red Ale

Tysklands bästa

Ljust öl

Pale ale i amerikansk stil

Brauerei Maisel

Maisel & Friends Pale Ale

Tysklands bästa

Ljust öl

Belgisk blond

Rügener Insel-Brauerei

Baltic Ale

Världens bästa

Ljust öl

Saison/Bière de garde

Braufactum

Soleya

Tysklands bästa

Ljust öl

Pale ale i engelsk stil

Craftwerk Brewing (Bitburger)

Tangerine Dream Single Hop Pale Ale

Tysklands bästa

Ljust öl

Golden pale ale

Hövels Hausbrauerei

Hope Pale Ale

Tysklands bästa

Ljust öl

Golden pale ale

Braufactum

Colonia

Guld

Ljust öl

Ljust öl med låg alkoholhalt

Brauerei Riegele

IPA Liberis 2+3

Tysklands bästa


Suröl

Berliner weisse

Brauerei Lemke

Budike Weisse

Världens bästa

Suröl

Gose

Rügener Insel-Brauerei

Baltic Gose

Tysklands bästa

Suröl

Sour ale

Rügener Insel-Brauerei

Seepferd

Tysklands bästa


Specialöl

Brut

Rügener Insel-Brauerei

Quadriga

Världens bästa*

Specialöl

Brut

Rügener Insel-Brauerei

Insel Kreide

Guld

Specialöl

Experimentell öl

Privat-Brauerei Strate

Detmolder Chardonnay Hopfen

Guld


Stout/Porter

Imperial stout

Brauerei Riegele

Noctus 100

Världens bästa

Stout/Porter

Oatmeal stout

Rügener Insel-Brauerei

Insel Kap

Tysklands bästa

Stout/Porter

Porter

Brauerei Riegele

Robustus 6

Tysklands bästa

Stout/Porter

Stark porter

Störtebeker Braumanufaktur

Nordik-Porter

Tysklands bästa


Veteöl

Veteöl i bayersk stil

Brauerei Maisel

Maisel’s Weisse Original

Världens bästa*

Veteöl

Veteöl i bayersk stil

Schwarzbräu

Schweden Weizen

Guld

Veteöl

Veteöl i bayersk stil

Privatbrauerei Hofmühl

Weissbier Hell

Guld

Veteöl

Alkoholfri veteöl

Brauerei Maisel

Maisel’s Weisse Alkoholfrei

Världens bästa

Veteöl

Alkoholfri veteöl

Brauerei Riegele

Lauterbacher Schlanke Weisse

Guld

Veteöl

Veteöl i amerikansk stil

Weihenstephan

Braupakt

Tysklands bästa

Veteöl

Mörkt veteöl

Brauerei Riegele

Lauterbacher Bayrischer Hiasl

Tysklands bästa

Veteöl

Mörkt veteöl

Brauerei Riegele

Lauterbacher Stephanie Weisse

Guld

Veteöl

Mörkt veteöl

Ayinger Privatbrauerei

Urweisse

Guld

Veteöl

Kristallweizen

Weihenstephan

Kristallweissbier

Världens bästa

Veteöl

Kristallweizen

Franziskaner (AB Inbev)

Kristall Weissbier

Guld

Veteöl

Starkt veteöl

Privatbrauerei Hofmühl

Zerberus

Världens bästa

Veteöl

Starkt veteöl

Weihenstephan

Vitus

Guld

* Även världens bästa öl i hela kategorin.

World Beer Awards är en global utmärkelse som premierar de bästa ölen bland internationellt erkända ölstilar. Förutom att belöna världens bästa öl, är syftet att lyfta fram dem till konsumenter och handlare världen över.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post375

Fatöl på hög höjd under Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-19 19:17
På lördag börjar årets Oktoberfest i München. Det uppmärksammar flygbolaget Lufthansa med personal klädd i traditionella bayerska kläder, en speciell Oktoberfestmeny – och fatöl i kabinen.

Det är i första hand resande i Lufthansas business class som får avnjuta härligheterna. Premiärturen startar från New York-flygplatsen Newark den 19 september. Den 25 september avgår Oktoberfestflyget från München till Singapore och den 6 oktober, dagen innan Oktoberfest slutar, drar kabinpersonalen på sig festkläderna på flighten till Shanghai. Oktoberfesttemat dyker dessutom upp på utvalda Lufthansaflyg inom Europa.


Resande i Lufthansas business class kan dricka fatöl på 10 000 meter under Oktoberfest (foto: Kerstin Rosskopp/Lufthansa AG).

I business class kommer det dessutom att serveras fatöl. Ett speciellt ”flygvänligt” fat har tagits fram, där kolsyretrycket kan styras med en ventil. Detta motverkar övertryck ombord och ölet kan serveras på 10 000 meters höjd. Tillsammans med ölen kan passagerarna avnjuta en speciell Oktoberfestmeny bestående av tryfflad oxtartar, följt av röding med Rieslingsås och bayersk glass med pistagepesto. Även Lufthansas lounger är redo för Oktoberfest. I de tolv loungerna i terminal 2 på Münchens flygplats kommer 4 000 kilo leberkäs, drygt 38 000 kringlor och cirka 750 kilo weisswurst att avnjutas under september och oktober. I samtliga lounger finns så klart också oktoberöl på fat.

De festkläder som kabinpersonalen har på sig är designade och tillverkade av Münchenbaserade klädfirman Angermaier. Flygvärdinnornas traditionella dirndl är mörkblå med silvergrå förkläden. Den manliga delen av personalen bär korta lederhosen med mörkblå västar i samma material som kvinnornas dirndl. Det är tredje året i rad som Angermaier klär upp Lufthansas personal under världens största folkfest.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post374
Next »