Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Lagrad Aventinus till Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-09 18:53

Den 16 september släpps en riktig godbit i små partier. Vintage-varianten av Schneider Weisses mäktiga Aventinus landar då på utvalda systembutikers hyllor och för beställning på webben.


Schneider Weisses TAP 6, mer känd som Aventinus, såg dagens ljus 1907 och räknas som den äldsta dubbelvetebocken i världen. Riktigt så gamla är dock inte de vintage-flaskor som kommer till Systembolaget nästa fredag. Detta öl bryggdes 2012 och har sedan lagrats i svala stenkällare under tre år, innan det tappats på flaska. I det kommande släppet finns det endast 1 600 halvlitersflaskor att slåss om för dem som är intresserade och dessutom villiga att betala 59,90 för en butelj.

Aventinus har vunnit många internationella priser. Ölet har aromer av banan och kryddnejlika, som balanseras med vanilj och choklad. Det har också visat sig vara alldeles utmärkt att lagra. I vintage-varianten märker vi att ölet även utvecklat smaker av björnbär, svarta körsbär och ännu mer choklad. Prova gärna Aventinus till söndagssteken, chokladdesserter eller blåmögelost. Den funkar också alldeles utmärkt till tyska specialiteter som pannkaksrätten Kaiserschmarrn (egentligen österrikisk) och Lebkuchen (en form av pepparkaka). Fast bäst av allt är kanske att dricka den som den är.

Schneider Weisse, eller G. Schneider & Sohn, grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp, och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal. I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI. Schneider som är ägare.


Aventinus Vintage kommer till Systembolaget nästa fredag (foto: Schneider Weisse).

Fakta Schneider Weisse Aventinus Vintage
Stil: Dubbelvetebock
Alkoholhalt: 8,2 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Bitterhet: 16 IBU
Producent: Schneider Weisse
Leverantör: Brewery International Sweden AB
Jämförpris på Systembolaget: 119,80 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post93