Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 2 september

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-02 18:21

Kraftölsfestival i Berlin
Berlin har blivit till ett centrum för den spirande tyska hantverksölstrenden. Den 9-11 september visar sig detta genom Braufest Berlin. Under årets festival uppmärksammas även den polska kraftölsscenen. Flera polska hantverksbryggerier visar därför upp sig tillsammans med sina tyska kollegor. Ett annat tema är ”kvinnor och öl”, som är föremål för föreläsningar och diskussioner under de tre dagarna. Historiskt sett har ölbryggning varit en syssla enbart för kvinnor, medan de inte har en lika framträdande plats i dagens mansdominerade bryggarvärld. Bland de medverkande bryggerierna märks Berliner Berg, Buddelship och Stone Brewing Berlin.

Braufest Berlin tar bland annat upp temat kvinnor och öl (foto: fluxfm.de)


Nytt öl från Gruibingen

Merkur är namnet på det senaste ölet från Lammbrauerei Hilsenbeck i Gruibingen. Denna ljusa lager beskrivs som ett öl för konnässörer, ett öl där tradition och inspiration möts. Ölet får sin distinkta smak från en speciell mäskningsprocess och från humlesorterna Herkules, Mandarina och Cascade. Alkoholhalt: 5,5 procent.

Tre nöjda bryggare med sitt nya öl Merkur (foto: Lammbrauerei Hilsenbeck).


Öl från Schwarzwald på gång

På måndag släpper Familienbrauerei Bauhöfer i Renchen sin Schwarzwaldmarie. Detta är en Helles (ljus lager) som är bryggd med vatten från egen brunn, kvalitetsmalt från regionen och humle från Tettnang, Spalt och Hallertau. Kallhumling har gjorts med Amarillo och Mosaic under den åtta veckor långa lagringen. Alkoholhalten är 5,2 procent och stamvörtstyrkan 12,7 procent.

Schwarzwaldmarie kommer på måndag (foto: Familienbrauerei Bauhöfer).


Oktoberfest i Hamburg

Oktoberfestandet har spridit sig långt utanför Münchens och Bayerns gränser. Ett av de större oktoberpartyna i Tysklands nästa största stad arrangeras den 23-24 september. Hamburg City Wiesn äger rum i Hühnerposten, en stor festlokal i centrala stan. Festen går i bayersk anda med blåsmusik och rustik mat, men även med lite mer otraditionella inslag som DJ:s och disco. Ölen kommer så klart också från München i form av Paulaner.

Även i Hamburg blir det Oktoberfest (foto: hamburg.de).


...liksom i Köln

Det går givetvis lika bra att oktoberfesta i de västra delarna av Tyskland. Kölner Oktoberfest har arrangerats sedan 2004 och äger i år rum på Südstadion mellan den 16 september och 2 oktober. Musik, mat och öl blir det även här – precis som det ska vara. Men ölvalet kanske är lite annorlunda. På en oktoberfest i Köln dricker man givetvis kölsch, i det här fallet från Gaffel.

På en oktoberfest i Köln är det givetvis kölsch som gäller (foto: Gaffel Kölsch).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post90