Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 22 augusti

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-08-22 17:56

Tyskarnas öldrickande minskar
105,9 liter på ett år, eller 0,29 liter dagligen. Så mycket öl drack genomsnittstysken 2015 enligt statistikportalen Statista, som har mätt tyskarnas ölkonsumtion sedan 1950. Siffrorna inkluderar alkoholfria sorter. Förra årets konsumtion är en minskning med en liter jämfört med 2014 och med närmare tio liter sedan 2005. 2015 blir därmed året med lägst ölkonsumtion sedan 1960, då snittet ”endast” låg på 94,7 liter per person. Toppnoteringen hittar vi 1980. Hela 145,9 liter öl hittade då ner i medeltyskens strupe. Trots de senaste årens minskning är Tyskland det land i Europa där det dricks näst mest öl per person - bara Tjeckien kommer före.

Genomsnittstysken dricker allt mindre öl (foto: aponet.de).


Barley wine från Bayern

Rhaner Biermanufaktur i bayerska Rhan kommer inom kort med ett barley wine kallat 1833 Rhaner Chateaubriand Barley Wine. Det överjästa ölet är bryggt med en speciell blandning av korn- och vetemalt samt ljus och mörk karamellmalt. Det som annars utmärker ölet är att det har jäst en andra gång med fransk vinjäst. Alkoholhalten är stadiga 12 procent och ölet har enligt bryggeriet en ”ölmaltig karaktär och en vinfruktig själ”. Det är uppkallat efter en incident 1833, då bryggarsonen tillika postmästaren Simon Bruckmayer på Hotel zur Post i Waldmünchen inrymmer den berömda diktaren och politikern René de Chateaubriand, när denne inte får fortsätta sin resa till Prag.

Barley wine med fransk vinjäst från Rhan (foto: Rhaner Biermanufaktur).


Brauvaria presenterar öl nummer fem och sex

Weidenbryggeriet Brauvaria utökar sin serie med öl i begränsad upplaga med #005 och #006. Den första heter Hopfenbrise och är ett kellerbier med endast en humlesort, Hersbrucker, som ger ölet en blommig och limeaktig arom. Till denna nytolkning av en urbayersk ölstil används råvaror som har passerat max två förbundsstatsgränser. Alkoholhalt 4,5 procent och stamvörtstyrka 11,7 procent. Om #006 vet jag inte mer än att det är ett veteöl som heter Mantler Weisse och att det endast säljs i samband med Mantler Bürgerfest.

Hopfenbrise är Brauvarias femte öl i begränsad upplaga (foto: Brauvaria).


Hantverksöl på festival i Bayreuth

Bayreuth brukar vanligen stå som värd för de Wagnerska festspelen. Den 17-18 september är det dock ölet som står i centrum. Under Craft Brauer Festival kommer tio bryggerier från Franken och Österrike att erbjuda smakprover på sina produkter. Det blir även öl- och mat-matchningar, musik, grillning och mycket mer. Bland utställarna märks Maisel & Friends, Pax Bräu, Bayreuther Brauhaus och Welde.

Maisel & Friends kommer till Bayreuth i september (foto: hopfenliebe.com).


Öppet hus hos Maxlrainer

Den 28 augusti klockan 11.00 öppnar bayerska Schlossbrauerei Maxlrainer sina dörrar för allmänheten. Under den populära Hopfazupfafestivalen finns det möjlighet att komma in bakom kulisserna och se hur ölbryggning går till. Dagen börjar dock redan klockan 10.00 med högmässa i det fria och Weisswurstfrühstück. Musik, dans, barnaktiviteter och mycket mer borgar för en fin dag för hela familjen.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post85