Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Brauhaus Thombansen

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-07-06 18:01

Lippstadt ligger cirka sju mil öster om Dortmund i Nordrhein-Westfalen och är hem för drygt 65 000 invånare. Sedan millennieskiftet brygger Daniel Thombansen öl i staden, som även har fostrat fotbollsikonen Karl-Heinz Rummenigge.

Daniel Thombansen har bryggt öl sedan år 2000 (foto: fairtrade-lippstadt.de).


Det var år 2000 som grundaren, ägaren och bryggmästaren Daniel Thombansen startade sitt bryggeri vid floden Lippe. Då gjordes allt för hand, till och med de självsvetsade bryggkärlen. När Daniel tre år senare startade en bryggpub, insåg han att bryggeriet behövde större kärl och ett begagnat brygghus på fem hektoliter köptes in. På åtta timmar kan bryggeriet nu producera 500 liter vört. Två kar på vardera 1 200 liter finns för jäsning och lagring. Med flaskfyllaren kan 150-200 flaskor fyllas med öl varje timme. Bryggeriet bygger helt på tanken att upprätthålla kvalitet och traditionell bryggartradition, men att göra det i kombination med nya idéer och genom att använda den modernaste tekniken.


Fyra snabba frågor till Daniel Thombansen:

Har ni någon speciell filosofi?
Tanken är att brygga gott öl och att ha roligt varje dag. Jag älskar att brygga öl, men även att göra rent flaskor, fylla dem och leverera ölet till olika ställen. Det är ett heltidsjobb, men jag älskar det. Alla medarbetare älskar också ölet och jobbet runt omkring. Hela familjen och många vänner hjälper till.

Vad är speciellt med era öl?
Vi brygger tolv till femton olika öl varje år. Pilsner, mörk lager, veteöl, maibock, vinterbock, pumpaöl, IPA och så vidare.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare är i första hand pilsnern och i andra hand den mörka lagern. Specialöl är pumpaölet, ett veteöl med blodapelsin och en mycket stark wit.

Vad har ni för planer för framtiden?
Framtiden? Kanske gör vi ett mycket starkt öl, men vi får se.

Brauhaus Thombansen har ett brett urval av öl (foto: lipps-kola.de).

Öl i urval

Lippstädter Export Hell
Stil: Ljus lager
Alkoholstyrka: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %

Lippstädter Dunkel
Stil: Mörk lager
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Pils
Stil: Pilsner
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Weizen
Stil: Veteöl
Alkoholstyrka: 5,4 %

Lippstädter Frühlingsbock
Stil: Maibock
Alkoholstyrka: 6,5 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post68