Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Gå på bryggerivisning i Köln

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-06-25 10:42

Köln är kanske inte staden man åker till för dess skönhet. Andra världskriget gick hårt åt staden, och till skillnad från en del andra städer har man inte satsat så mycket på att återskapa det tidigare utseendet. Men det finns många andra skäl att åka dit, inte minst sådana relaterade till öl.

Früh am Dom är ett av ställena som besöks under turerna (foto: eventic.de).

Köln är Nordrhein-Westfalens största stad och Tysklands äldsta storstad. Men det är också hemvist för en helt egen ölstil – kölsch – som bara får bryggas i just Köln. Det är ett överjäst öl, vilket gör det till en ale. Men efter jäsningen lagras det kallt som en lager, vilket ger ett friskt och lättdrucket öl med viss karaktär.

I Köln finns flera
framstående kölschbryggerier och en del av dem går att besöka och samtidigt få en rejäl dos Kölnhistoria. Här är några förslag på bryggeriturer för enskilda eller mindre grupper att spendera några semestertimmar på.

Brauhaustour Altstadt 1

Längd: 2,5 h
När: Fredagar kl 17.00 och lördagar kl 16.00
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 12 euro eller 19,90 euro inklusive tre kölsch.
Arrangör: Colonia Prima
Vad: Besök tre bryggerier och ölträdgårdar. Efter denna tur vet du varför humle av hankön inte funkar så bra till ölbryggning, varför en ”Kölnspegel” inte kan imma igen och varför den preussiska polisen förbjöd servitriser att arbeta.

Brauhaustour Altstadt 2 – Köbes, Keller, Kölsch

Längd: 2,5 h
När: Lördagar kl 16.00
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 26 euro, inklusive tre kölsch och en Halver hahn (rågbrödsmacka med ost).
Arrangör: Colonia Prima
Vad: Följ med medeltidens kypare till tiden då Köln var en hansestad med hundratals krogar, bryggerier och vinbarer. Besök urgamla källarvalv och njut av den unika atmosfären. Hör varför bryggarna köpte avhuggna fingrar av bödeln och om man kunde göra insättningar på Kotzbank vid Alter Markt.

Brauhaustour Altstadt 3

När: Dagligen
Pris: 25 euro
Arrangör: AE-event
Vad: Efter den här turen har du lärt känna fyra bryggpubar och deras produkter. Du vet också vad ölstilarna kölsch och alt har gemensamt, vad en Pittermännche är och var talesättet ”etwas auf dem Kerbholz haben” kommer ifrån. Alla deltagare får ett dokument med de besökta bryggeriernas historia, anekdoter och en lista över alla bryggerier som fortfarande existerar. Följande ölställen besöks: Früh am Dom, Peters Brauhaus eller Brauhaus Sion, Gaffel Haus am Alter Markt och Bierhaus an der Salzgass. Vid önskemål kan andra stopp göras.

Brauhaustour Altstadt 4

När: Varje lördag
Pris: 22 euro, inklusive tre kölsch och biljett till kollektivtrafiken.
Arrangör: FF Stadtführungen
Vad: På ett humoristiskt sätt får du veta hur lång tid en bra kölsch tar när malt och humle saknas samt likheterna mellan kölsch och cannabis och kölsch och Bordeaux. Under turen får du uppleva den mysiga atmosfären i bryggerierna och veta varför kölsch gör dig vacker, smart, smal och frisk samt hur öldrickande kan göra ditt kärleksliv bättre. Kanske hittar du till och med din favoritkölsch under denna tur?

Brygghustur: Lär dig flytande kölsch!

När: Torsdagar och lördagar
Pris: 25 euro, inklusive fyra kölsch
Arrangör: Rent-a-guide
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Vad: På promenaden genom gamla staden besöker du flera olika bryggerier (till exempel Früh am Dom, Gaffel Haus med flera). Mellan stoppen får du lära dig mer om staden och dess bryggerikultur. Få svar på frågor som: Hur har Kölns kypare, Köbes, fått sitt namn? Hur beställer man en kölsch? Vad är egentligen altbier? Varför tog det så lång tid att bygga Kölnerdomen?

Vissa av turerna kräver bokning i förhand, så besök gärna arrangörernas webbplatser och kolla vad som gäller.


  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post64