Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 1 juni

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-06-01 18:07

Bayern och Berlin i samarbete
Bayerska Camba Bavaria har slagit sig samman med Berlinbryggarna Brlo för att göra en sommarale. Ölet bryggs med malt från fyra olika sädesslag och går under arbetsnamnet 4grains4summer. Brlos bryggare Micha Lembke har i samma veva fått chansen att testa Cambas bryggutrustning från Braukon. Resultatet av deras vedermödor kommer inom kort.

Brlos Micha Lembke och hans assistent Veronica (foto: Brlo).


Delvinst för Camba Bavaria

Apropå Camba Bavaria. Minns ni deras problem med sitt nya bryggeribygge i Seeon (Nyhetssvep 18 mars)? Det har stått stilla sedan slutet av februari, efter att grannarna klagat. I fredags kom dock en dom från förvaltningsdomstolen i München, som säger att bygget får återupptas så snart alla inblandade byggföretag har möjlighet. Beslutet gäller dock endast rätten att bygga färdigt själva bryggeribyggnaden. Utöver detta måste också en miljöprövning göras, som kräver ytterligare domstolsförhandlingar. Först därefter vet Camba om de också kan börja brygga öl i den nya anläggningen.

Camba Bavarias nybygge har stått stilla sedan i februari (foto: Camba Bavaria).


Kameleonten Ziggy förökar sig

Freiburgbryggarna i Braukollektiv har tagit fram ölserien Ziggy, där alla öl har samma grundrecept men där olika humle används. Detta kunde jag berätta om i Nyhetssvep 27 april. Serien består numera av två Ziggy-öl. Ziggy#1 är bryggt med humlesorterna Ella, Citra och Amarillo, medan Ziggy#2 innehåller Cascade, Chinook och Perle. I det gemensamma grundreceptet hittar vi maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst används i ölen, som har alkoholhalt 5,9 procent, stamvörtstyrka 14,7 procent och en beska på 36 IBU.

Ziggy#2 gör numera Ziggy#1 sällskap (foto: Braukollektiv).


Hofbräukeller öppnar dörrarna

Den 8 juni är det öppet hus på Hofbräukeller på Wiener Platz i München (inte att förväxla med mer välkända Hofbräuhaus). Mellan klockan 15.00 och 20.00 visar man upp alla de möjligheter som huset har som evenemangslokal för bröllop, företagsevent, födelsedagsfiranden eller liknande. Hofbräukeller lovar spännande höjdpunkter och att besökarna kommer att bli förvånade.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post54