Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Brygger öl med avloppsvatten

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2019-06-19 19:34
I renhetslagens land finns det numera ett öl där avloppsvatten använts. Bakom ölet står företaget Xylem från Herford i Nordrhein-Westfalen.

Det har bryggts fyra hektoliter av ölet, som fått det engelskklingande namnet Reuse Brew. Detta har fördelats på 1 000 flaskor och ett antal fat. Ölet ska dock inte säljas, utan har bara bryggts i marknadsföringssyfte. Företaget Xylem vill visa att renat avloppsvatten kan återanvändas till att göra drycker av hög kvalitet, vilket är särskilt viktigt i tider av hotande vattenbrist.


Jens Scheideler, produktchef på Xylem, med en UV-vattenrenare (foto: Christoph Soeder/DPA).

Ölet har bryggts av Herforder i Berlin och projektet har fått stöd av Berliner Wasserbetriebe, som sköter huvudstadens vattenförsörjning och avloppshantering. Företaget har i många år undersökt möjligheterna att behandla avloppsvatten. Utöver avloppsvatten från hushåll, som toaletter, disk, tvättmaskiner och duschar, tar man även hand om vatten från industrier samt regnvatten. Det renade vattnet från Berlins sex reningsverk släpps ut i vattendrag och återgår till grundvattnet, där sedan dricksvattnet hämtas.

Frågan är dock om ölbryggning med avloppsvatten är framtiden. Talespersoner från vattenföretagen säger att det är mer av en rolig grej, för att visa att det är tekniskt möjligt. Förmodligen smakar dock öl bryggt med naturligt vatten bättre eftersom det, till skillnad från starkt renat vatten, fortfarande innehåller många mineraler som bidrar med smak. Enligt Xylem kan avloppsvatten renas så mycket att det har bättre kvalitet än många buteljerade bordsvatten. Att rena vatten till den graden är dock fortfarande väldigt dyrt. Om avloppsvatten ska spela en större roll i vattenförsörjningen framöver behöver processen göras billigare. Tekniken finns dock och används på många ställen, till och med i rymden. Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS kan till exempel bara ta med sig femtio liter per person och måste klara sig på detta i flera månader.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post466