Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Jubileumsöl för det bayerska bryggerimuseet

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-22 19:23
På den internationella museidagen den 18 maj bryggdes ett jubileumsöl för det 25-årsfirande bayerska bryggerimuseet i Kulmbach Mönchshof. I närvaro av en mängd hedersgäster återskapades ett recept från 1950- och 60-talet.

Ölet i fråga är ett ljust exportöl som bryggs enligt ett gammalt recept från Kulmbach, som inkluderar specialmalt med nästan samma egenskaper som på tiden det begav sig. Receptet har legat i säkert förvar i många årtionden. Mäskningen sker vid lägre temperaturer, så processen tar längre tid än vanligt. Enligt bryggmästare Sebastian Hacker kommer stamvörtstyrkan hamna på 12,5-12,7 procent och alkoholhalten på lite över fem procent.


Bryggmästare Sebastian Hacker hoppas att bryggningen går som den ska. Bakom honom ses bland andra professor Ludwig Narziss i svart (foto: Uschi Prawitz).

Mannen bakom jubileumsölet är professor Ludwig Narziss från Freising, en välkänd forskare inom ölbryggning. På plats under bryggdagen fanns också ett forskarteam lett av doktor Mathias Hutzler från Münchens tekniska universitets enhet i Weihenstephan, som också deltog i bryggningen. Extra spännande blev det när jästen skulle tillsättas. Man hade återupplivat en gammal jäststam från 1960- och 70-talet och ingen visste riktigt hur den skulle reagera.

Bryggningen verkar dock av allt att döma ha gått bra. Om den slutliga lagringsprocessen också går som planerat kommer jubileumsölet kunna avnjutas för första gången vid Kulmbacher Altstadtfest, som äger rum mellan den 5 och 7 juli i Oberhacken i Kulmbach.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post456