Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ayingers våröl i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-23 15:27
Den 26 april är det åter dags för Systembolaget att släppa öl i små partier. Vänner av tysk kvalitetsöl har verkligen något att se fram emot denna gång. Ett säsongsöl från ett välkänt bryggeri gör efterlängtad entré.

Som älskare av tysk öl fylls man av välbehag när man hör namnet Ayinger. Genom åren har vi fått stifta bekantskap med flera högkvalitativa drycker från detta klassiska bryggeri. På fredag den 26 april är det dags igen. Då släpper Systembolaget 14 000 halvlitersflaskor av det ljusa, ofiltrerade Ayinger Frühlingsbier – som helt enkelt betyder våröl och som bara finns under en kort period. Stilmässigt kan det kategoriseras som en zwickel eller kellerbier. För en flaska av denna brygd får vi hosta upp 28,90 kronor.

Ayinger Frühlingsbier gör entré på Systembolaget på fredag (foto: Privatbrauerei Ayinger).

I doften återfinns
malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drickbart öl som passar bra när solen börjar värma på allvar.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi
naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Frühlingsbier

Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Färg: Ljust gul, aningen grumlig
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 57,80 kr/l

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post444