Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Brewdog tar över Stones Berlinbryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-05 16:53
Kultförklarade bryggeriet Brewdog tar över Stone Brewings bryggeri i Mariendorf i Berlin. Den 1 maj blir skottarna officiellt ägare till den gamla gasverksbyggnaden från 1901.

Stone Brewing öppnade sitt bryggeri i Berlinstadsdelen Mariendorf 2016. I dag blev det dock officiellt att det skotska bryggeriet Brewdog tar över lokalerna från och med den 1 maj. Därefter kommer man att hålla stängt ett tag för att förvandla den gamla tegelbyggnaden till ett ställe i Brewdogs egna stil. När man åter öppnar kommer en stor invigningsfest hållas, lovas det. Berlin kommer också bli en ny destination för Brewdog Airlines.

Stone Brewings bryggeri i Mariendorf tas över av Brewdog från den 1 maj (foto: Stone Brewing Berlin).

Själva bryggeriet är
ett 100-hektoliterssystem med såväl burk- som flasklinor samt ett 10-hektoliters testbryggeri. Huvudbyggnaden rymmer ett taproom på hela 2 500 kvadratmeter och en tretton meter hög glasvägg, genom vilken man kan se in i bryggeridelen. Det finns även en 5 000 kvadratmeter stor utomhusyta där det går att avnjuta en öl eller två under varma dagar.

I testbryggeriet kommer
Brewdog starta vad man kallar Berlin Craft Collective, en möjlighet för lokala hantverksbryggare att brygga sina egna öl. De öl som bryggs här kommer även att säljas på samtliga Brewdog-barer i Tyskland. Brewdog har ännu fler planer för Berlin-bryggeriet, men ber att få återkomma om dessa närmare öppningsdagen.

Enligt Stones grundare
Greg Koch har bryggeriet i Mariendorf visat sig vara ett för stort och riskfyllt projekt, som dessutom kom för tidigt i Stones Europa-satsning. Han meddelar dock att Stone kommer att finnas kvar i Europa och Berlin, där deras Taproom i Prenzlauer Berg fortfarande kommer att vara öppet. Brewdog kommer dessutom att fortsätta tillverka Stones öl i Berlin för den europeiska marknaden.

Brewdog har varit
etablerade i Tyskland sedan 2017, då deras Berlin-bar öppnade. I sommar kommer man dessutom att öppna en bar i Hamburg.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post438