Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Oettinger miljoninvesterar i nya tankar

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-05 17:50
En leverans av det större slaget landade i Mönchengladbach i slutet av februari. Sexton nya trycktankar i rostfritt stål ger Oettinger en rejäl teknikuppgradering. Den totala kostnaden uppgår till ett tvåsiffrigt miljonbelopp i euro.

I Mönchengladbach finns Oettinger Brauereis näst största bryggerianläggning. Hit kom i slutet av februari sexton splitternya lagringstankar. Tankarna är gjorda i rostfritt stål i tre olika storlekar. Tillsammans innebär de en investering för bryggeriet på tio miljoner euro. I augusti ska alla installationer vara klara och tankarna vara redo att användas för samtliga öl i Oettingers utbud.

Oettingers anläggning i Mönchengladbach får en stor uppgradering (foto: Oettinger Brauerei).

I de sexton
tankarna ska det filtrerade ölet lagras i väntan på buteljering. Tankarna har en diameter på 4,20 meter och väger upp till trettio ton tomma. De fyra minsta är sjutton meter höga, de fyra mellanstora 21 meter och de åtta största har en höjd på trettio meter. 3 400 hektoliter öl ryms i de största tankarna, vilket motsvarar 26 lastbilar med ölbackar. Den helautomatiska buteljeringsprocessen sker från trycktankarna via en rörledning som förbinder dem med buteljeringsanläggningen.

Den stora investeringen
är ett sätt att möta kraven på en allt mer priskänslig och krävande tysk ölmarknad, som kräver ständiga effektiviseringar utan att kvaliteten påverkas. Oettingers anläggning i Mönchengladbach ligger på många sätt redan i framkant när det gäller bryggeriteknik. Man har bland annat vunnit pris för sin innovativa biogasanläggning, som genererar el och värme på ett energieffektivt sätt. 2015 installerade man dessutom ett nytt filtersystem med membranfilter, som gör att man kan filtrera ölet med lägre energiförbrukning.

Med en produktion
på cirka 8,5 miljoner hektoliter är Oettinger den tredje största bryggerikoncernen i Tyskland. Varje år buteljeras cirka två miljarder flaskor och burkar med öl, ölblandningar och läsk, för distribution över hela världen. Det familjeägda bryggeriet grundades 1731 och har sin bas i bayerska Oettingen. Totalt arbetar ungefär 1 050 personer i de fyra anläggningarna i Oettingen, Braunschweig, Gotha och Mönchengladbach.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post426