Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Två nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-02-28 17:42
Mitt bland alla små partier är det den 1 mars dags för årets första nyhetssläpp i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången dyker inte mindre än två nya tyska öl upp på hyllorna.

Först ut är en ljus lager från Engelbräu Rettenberg. Deras Urtyp Hell är, som namnet antyder, en typisk bayersk Helles. Detta är en riktig törstsläckare med en frisk doft av gräs, halm och malt. Smaken är maltigt sötaktig med inslag av hö, gröna äpplen och honung. Eftersmaken har en lätt och torr beska. Den som druckit de bayerska Helles som sålts på systemet förr lär känna igen sig.

Engelbräus historia börjar
1668, då Balthasar Hörmann öppnar ett värdshus med tillhörande bryggeri. Efter flera ägarbyten tar bryggmästaren Wilhelm Widenmayer, anfader till dagens ägarfamilj, över bryggeriet 1888. I slutet av 1990-talet inleddes moderniseringar och 2008 införskaffades åtta jästankar, som tillsammans rymmer 32 000 hektoliter öl. Det senaste tillskottet är en toppmodern buteljeringsanläggning med en kapacitet att fylla 18 000 flaskor timmen.


Det är halvlitersflaskan av Engelbräu Urtyp Hell som kommer till Sverige (foto: Engelbräu).

Fakta Engelbräu Urtyp Hell
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Producent: Engelbräu Rettenberg
Leverantör: Velvetbox AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)


Den andra nyheten
är ett veteöl från ett av Tysklands nyare så kallade craft bier-bryggerier – Freigeist Bierkultur i Stolberg, Nordrhein-Westfalen. Aufschneider är en hopfenweizen, det vill säga ett humligare veteöl. I det här fallet är det humlesorterna cascade och mosaic som använts tillsammans med vete-, pilsner-, cara- och Münchnermalt. Resultatet blir ett öl med kryddig, något humlearomatisk doft med smak av ljust bröd, kryddnejlika, banan, honung och örter.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Öl från Freigeist Bierkultur blir en ny upplevelse för många svenskar (foto: Systembolaget).

Fakta Freigeist Aufschneider
Alkoholhalt: 6,0 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)


I samband med nyhetssläppet den 1 mars får också Beck's komma tillbaka till det fasta sortimentet efter ett års frånvaro. Samtidigt försvinner Störtebeker Kellerbier och Karmeliten Hefeweizen efter att ha sålt för dåligt.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post423