Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggerierna oroliga: Tyskarna dricker för lite öl

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2019-02-27 17:56
Trots fjolårets ökade ölförsäljning har tyska bryggerier anledning att vara bekymrade. Det finns gott fog för att påstå att de gamla goda öltiderna är över.

Även om det såldes aningen mer öl i Tyskland förra året så är vi långt ifrån den tyska bryggerinäringens glansdagar. Trots sol, värme och fotbolls-VM ökade försäljningen endast med 458 000 hektoliter under 2018. Det motsvarar en ökning med 0,5 procent – eller lite drygt nittio miljoner halvlitersflaskor.

Trots fler bryggerier sjunker den tyska ölkonsumtionen (foto: diepresse.com).

Utslaget på hela
den tyska befolkningen motsvarar 2018 års konsumtion i sin tur endast en dryg halvliter mer per person, enligt beräkningar från Georg Schneider, ägare av Schneider Weisse-bryggeriet i München. För att hitta det tyska öldrickarrekordet får vi gå tillbaka till 1976, då varje tysk drack 151 liter öl. I dag ligger konsumtionen på drygt 101 liter per person och år – det vill säga en minskning med cirka 100 halvlitersflaskor.

Dessutom pågår det
en strukturförändring i den tyska bryggerinäringen. Antalet bryggerier har visserligen ökat under flera år. Men det beror främst på att det blir fler små bryggerier, som producerar ganska dyr öl i små mängder. Vid årsskiftet fanns det 1 539 bryggerier i Tyskland, vilket är 266 fler än 1997. Ökningen består endast av mikro- och småbryggerier, enligt Bayerischer Brauerbunds vd Lothar Ebbertz. De stora bryggerierna dominerar dock produktionen; sjuttio procent av Tysklands bryggerier producerar endast 0,9 procent av all öl.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post422