Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Gaffel brygger kölsch för vikingar

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-11 15:04
Ett bryggeri med flerhundraåriga rötter gör gemensam sak med ett inom sitt fält ikoniskt varumärke. Kölnbryggeriet Privatbrauerei Gaffel och det danska märket Mikkeller har kokat ihop en ny kölsch tillsammans.

En gång i tiden var vikingarna i Köln för att plundra och härja. Nu är de tillbaka, men den här gången i fredligare syften – att brygga ett nytt öl. Ölet, som fått namnet Viking Kölsch, kombinerar traditionell kölsch med hantverksbryggarens experimentlusta. Det är Privatbrauerei Gaffels bryggmästare Reiner Radke som utvecklat ölet i samarbete med Mikkel Borg Bjergsø, grundare och chef för de danska fantombryggarna Mikkeller. Viking Kölsch kommer att finnas tillgängligt i Gaffels webbshop efter Kölns årliga karnival.


Privatbrauerei Gaffel gör gemensam sak med danska Mikkeller (foto: Helmut Löwe).

Vana kölschdrickare kommer snart
inse att detta öl inte riktigt smakar som ölstilen brukar, utan har en lite egen touch. Det är till att börja med beskare än vanlig kölsch, även om citrustonerna och den lätta torrheten känns igen. Den delvis nya smaken beror bland annat på att den för tyskar välbekanta humlesorten Hallertauer Perle, denna gång fått sällskap av den australiensiska sorten Galaxy. Med en alkoholhalt på 4,9 procent är Viking Kölsch dessutom bara aningen starkare än den klassiska Gaffel Kölsch, som ligger på 4,8 procent.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post400