Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Krombachers starke man har avlidit

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-12-04 18:09
En av Tysklands sista stora ölpampar, Friedrich Schadeberg, har avlidit 98 år gammal. Han föddes i en familj som ägde ett mälteri och hade på så sätt ölet i blodet redan från början.

Efter att ha stridit och tillfångatagits i andra världskriget, utbildade sig Friedrich Schadeberg till bryggeritekniker vid det berömda tekniska universitetet i Weihenstephan. Efter att ha arbetat hos många bryggerier, började han som fältförsäljningschef på det familjeägda Siegener Aktienbrauerei 1951. Bryggeriet hade dock totalförstörts under kriget och slogs därför samman med närliggande Krombacher Brauerei, som Friedrich Schadeberg tog över 1953.

Friedrich Schadeberg förvandlade Krombacher från ett litet regionalt bryggeri till Tysklands största (foto: Krombacher Brauerei).

Vid tiden för Schadebergs
övertagande producerade bryggeriet cirka 50 000 hektoliter öl om året. Under de följande sex årtiondena förvandlade dock Schadeberg det till ett av Tysklands ledande bryggerier, med en årlig produktion på cirka sex miljoner hektoliter. 2001 lämnade Friedrich Schadeberg över verksamheten till nästa generation, men var mycket aktiv i bryggeriet ända till de sista åren av sitt liv. Hans två barn, Bernhard Schadeberg och Petra Schadeberg-Herrmann, har framgångsrikt drivit bryggeriet vidare och fått det att växa än mer. Krombacher har i många år varit det största och mest framgångsrika ölmärket i Tyskland.

Friedrich Schadeberg har fått
ta emot många hedersutmärkelser genom åren och är, tillsammans med Leo König som dog tidigare i år, en symbol för återuppbyggnaden av den tyska bryggeriindustrin efter andra världskriget.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post392