Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Han är Tysklands bästa ölsommelier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-20 18:31
De tyska mästerskapen för ölsommelierer avgjordes i samband med branschmässan Braubeviale i Nürnberg förra veckan. I finalen kämpade sju tävlande om förstapriset, som gick till en utmärkt presentation av ett belgiskt öl.

Tysklands bästa ölsommelier 2018 heter Markus Fohr, till vardags verksam på Lahnsteiner Brauerei. Han övertygade expertjuryn med sin presentation av det belgiska ölet Duvel. För första gången var det tyska mästerskapet för ölsommelierer uppdelat på två tävlingsdagar. Redan i mitten av oktober ägde den första deltävlingen rum på bryggarskolan Doemens i Gräfeling. Därifrån gick sju sommelierer vidare till den stora finalen i Nürnberg förra veckan.


Werner Glossner (Doemens), Christoph Kämpf, (ölsommelierernas förbund), Andrea Kalreit (Braubeviale), Elisa Raus, Markus Fohr och Philipp Ketterer (foto: Doemens).

I finalen sattes deras ölkunskaper på hårda prov. Varje finalist tilldelades ett öl via lottdragning. Sedan gällde det att klassificera ölet på rätt sätt, ge rekommendationer om vilken mat det passar till och ge en beskrivning av doft och smak. Dessutom bedömde juryn de tävlandes scennärvaro och inlevelse. För den blivande vinnaren Markus Fohr var Duvel rena vinstlotten och han lyckades framför allt vinna över juryn med en skicklig och känslofylld presentation. Tvåa i tävlingen blev Philipp Ketterer från Familienbrauerei Ketterer och på tredje plats kom Elisa Raus, Störtebeker Braumanufaktur.

Som nybliven tysk mästare får nu Markus Fohr chansen att representera Tyskland vid ölsommelierernas världsmästerskap, som äger rum i italienska Rimini i september 2019. Men han blir inte ensam tysk i Italien. Samtliga deltagare som hamnade på de femton första platserna i de tyska mästerskapen får åka med till tävlingen, där de ställs mot världseliten bland ölexperter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post390