Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bitburger-chef: Hantverksöl inte något hot mot etablerade bryggerier

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-07 18:48
Storbryggeriet Bitburger ser inte det ökande antalet hantverksbryggerier i Tyskland som ett hot. Istället välkomnar man det nya, som man menar ökar intresset för öl och gör att fler pratar om den gyllene drycken.

Jan Niewodniczanski är miljö- och teknikchef på Bitburger Braugruppe, en av de största bryggerikoncernerna i Tyskland. I en intervju välkomnar han de många nya hantverksbryggerierna som onekligen har etablerat sig på den tyska marknaden, om än i en långsammare takt än i andra delar av världen. Detta har bland annat tvingat Bitburger och andra etablerade bryggerier att starta sina egna ”Craft”-märken, där man tillåter sig att experimentera och erbjuda kunderna ett bredare utbud av öl.

Jan Niewodniczanski känner sig inte hotad av de nya "craft"-bryggerierna (foto: Bitburger Braugruppe).

Niewodniczanski jämför också den
tyska och den amerikanska ölmarknaden och menar att den största skillnaden handlar om industriernas struktur. Han menar att man med utgångspunkt i amerikanska Brewers Associations definition av hur stort ett bryggeri kan vara för att kallas ”craft”, även kan sätta Bitburger under den rubriken. Detta inte minst eftersom många amerikanska ”craft”-bryggerier har gått samman och bildat större enheter. Jan Niewodniczanski anser också att många hantverksbryggerier världen över skulle vara glada över att, likt Bitburger, kunna hävda att man ägts av samma familj i sex generationer i över 200 år och dessutom är helt oberoende.

Familjeägda Bitburger Braugruppe är
en av de största bryggerigrupperna i Tyskland. 2017 sålde man 6,8 miljoner hektoliter öl och omsatte 786,6 miljoner euro. Förutom Bitburger och König Pilsener, ingår även märkena Königsbacher, Köstritzer, Licher, Nette och Wernesgrüner i koncernen. Dessutom har man ett försäljningsavtal med Benediktiner Weissbräu i Ettal. Vid sidan av ölbryggningen, äger Bitburger också Gerolsteiner Brunnen, en av de ledande tillverkarna av mineralvatten i Tyskland.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post386