Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


På Usedom bryggs det cannabisöl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-24 18:58
Frågan om huruvida cannabis ska legaliseras är het även i Tyskland. Medan debatten pågår har dock Tysklands första hampaöl bryggts på ön Usedom – helt lagligt.

På ön Usedom i Östersjön har det för första gången i Tysklands historia bryggts ett cannabisöl. Även om handel med berusande örter är förbjuden i Tyskland, har den rutinerade bryggaren Jan Fidora på slottet Mellenthin tagit fram ett öl innehållande hampa istället för humle. Receptet är dock inte nytt, utan har funnits sedan 1700- eller 1800-talet. Hampan odlas på Usedom och är en variant med låg halt av berusningsämnet THC, det som i dagligt tal kallas industrihampa.


Jan Fidora och Marcus Wehrbein laddar bryggkärlet med hampa (foto: Rainer L. Hein).

Hampablommorna plockas för hand
och kokas sedan i vatten tillsammans med andra, hemliga ingredienser under åtta timmar. Därefter ska brygden jäsa i ungefär sju dagar och lagras under ytterligare sex veckor i max en grad Celsius. Efter att ha gjort en testbryggning förra året, har Jan Fidora nu buteljerat cirka 1 000 liter cannabisöl. Den relativt blygsamma mängden lär sälja slut på två-tre veckor, tror bryggaren själv. Sedan får man vänta ett år till nästa chans dyker upp. Den som lyckas komma över en flaska får uppleva ett femprocentigt öl med viss sötma och en lätt smak av gräs, skriver Nordkurier.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post383