Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tyska forskare: Alkoholfri öl kan hindra inflammationer

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-11 18:37
Kan ingredienser i öl motverka inflammationer och fetma? Forskare vid universitetet i Erlangen har undersökt de antiinflammatoriska egenskaperna hos två vanliga ölingredienser.

Den antiinflammatoriska effekten hos två vanliga ingredienser i öl har undersökts av biokemister vid Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Studien ingår i ett forskningsprojekt lett av professor Claus Hellerbrand. De två ämnena återfinns i humle och är xanthohumol samt alfasyror som isomeriseras under vörtkoket till så kallade iso-alfasyror. Studien visar att ämnena kan motverka så kallad fettlever och bryta ner levercancerceller, rapporterar universitetet.


Två ämnen vanliga i humle verkar ha positiva effekter på leverskador (foto: altmeuhlfranken.de).

De två ämnena har visat sig ha en extra bra effekt tillsammans. Vanligt öl, som innehåller alkohol, är dock inte lämpligt som förebyggande medicin. Däremot verkar alkoholfritt öl, humleläsk och humlete fungera som behandling av leverskador orsakade av fetma. Forskarna från Erlangen har för sin studie fått ett forskningspris på 60 000 euro från den europeiska fonden för alkoholforskning (ERAB) och organisationen European Brewery Convention.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post380