Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Universitet brygger öl med stenåldersväxt

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-02 19:55
Ett nytt hantverksöl har sett dagens ljus på universitetet i Bayreuth. Forskare har i samarbete med ett mälteri i Kulmbach bryggt ett öl med stenåldersväxten råglosta.

universitetet i Bayreuth har växtekologen Pedro Gerstberger odlat den numera sällsynta växten råglosta i ett försök att hitta en alternativ gröda för ölbryggning. Efter att ha samlat in frön från fälten i Franken har han anlagt en testodling på cirka hundra kvadratmeter på universitetet. Den skördade råglostan har sedan mältats på mälteriet Ireks i Kulmbach. Malten användes sedan till ölbryggning av ett team på den bryggtekniska fakulteten på Universität Bayreuth.


Teamet bakom det nya ölet med den gamla växten råglosta (foto: Jürgen Rennecke).

Det överjästa ölet är
bryggt i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot), har en stamvörtstyrka på 12,8 procent och en alkoholhalt på 5,5 procent. De som smakat den färdiga brygden framhåller främst ölets lätta och eleganta smak. Hur stenåldersbryggarna nu ska gå vidare är dock inte helt klart. Teamet bakom ölet kommer att prata med sina samarbetspartners för att se i vilken utsträckning råglosta kan odlas i Oberfranken och användas för ölbryggning i framtiden. Detta kan också vara ett sätt att rädda den numera ovanliga växten.

Råglosta påminner på många sätt om vanlig råg (foto: Jürgen Rennecke).

Råglosta återfinns i växtfamiljen
gräs och har fått sitt namn av att den oftast förekommer i rågåkrar, inte minst i Centraleuropa. I dag är råglostan ganska sällsynt, men var under sten- och bronsåldern ett vanligt ogräs på åkrarna. Dåtidens jordbrukare visste inte att detta var en egen art, utan skördade och sådde den som vanlig råg. I modern tid har dock effektivare metoder mot ogräs gjort att råglostan nästan försvunnit. Råglostans korn är nästan lika stora som riktig råg och sitter kvar på växten tills de blir skördade.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post368