Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Öllegendaren Leo König är död

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-30 19:40
En av det förra århundradets främsta ölpersonligheter i Tyskland, Leo König, har avlidit bara några veckor innan sin 94-årsdag.

Leo König var barnbarnsbarn till Theodor König, som grundade König-Brauerei i Duisburg 1858. Leo tog över ledningen för företaget 1967, vid en tid då König-Brauerei var det största privatägda bryggeriet i Tyskland. Tillsammans med sin kusin Renate König bidrog Leo till att flaggskeppet König Pilsener blev ett av de främsta märkena i pilsnerkategorin. Det blev också det enda märke bryggeriet valde att satsa på. Fram till 1976 fördubblades bryggeriets produktion till två miljoner hektoliter. Sex år senare passerade man rekordnivån 2,5 miljoner hektoliter.

Leo König dog den 20 augusti, han blev 93 år gammal (foto: Friedhelm Geinowski).

1991 lämnade Leo König
över ansvaret till sin dotter Doris König, som blev den femte generationen König att styra bryggeriet. 1990-talet innebar dock tuffa tider för den tyska ölbranschen och tio år efter övertagandet sålde Doris König bryggeriet till Holsten Gruppe, som i sin tur köptes upp av danska Carlsberg. Som en del i den affären gick dock ägandet av König-Brauerei vidare till Bitburger, ett annat familjeägt bryggeri, som äger det än i dag. König-märket har dock aldrig kommit upp i de försäljningsnivåer man hade under Leo Königs tid vid rodret.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post367