Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Astra-kampanj stoppad efter rasismanklagelse

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-15 16:36
Carlsberg Tyskland har stoppat en reklamkampanj för sitt Hamburgbaserade ölmärke Astra. Detta efter att ha blivit anklagade för rasism.

På en stor affisch syns en man med en sjöjungfrus underkropp, en gul bikinitopp upptill och ett antal burkar Astraöl i sina framsträckta händer. Enligt Carlsberg anspelar det hela på några av de klyschor som finns om den hamnnära Hamburgstadsdelen St. Pauli, som är ölmärket Astras hemvist. Mannen i fråga framstår även vara av indiskt-pakistanskt ursprung, något som för tankarna till de rosförsäljare som erbjuder sina varor med frasen ”Wolle Rose kaufen?” (ungefär ”Vill du köpa ros?”). På affischen är detta utbytt mot ”Wolle Dose kaufen?” (”Vill du köpa burk?”).


Carlsbergs Astra-reklam har skapat rubriker i Tyskland (foto: DPA).

Fotbollslaget FC St. Pauli, som sponsras av Astra, tycker inte att kampanjen är särskilt passande. På Twitter skriver man ”Astra, vi tycker inte om det! Rasism är inte roligt och helt oacceptabelt”. Tweeten kompletteras med hashtaggen #neinzurassismus (Nej till rasism).

Carlsbergs talesperson Linda Hasselmann avfärdar bestämt alla anklagelser om rasism. Hon medger att kampanjen är på gränsen, men att den är avsedd att förmedla humor och kärlek och är inte menad att vara kränkande på något sätt. Budskapet verkar dock inte ha gått fram och därför tar Carslberg nu ner fyra stora affischer som redan hängts upp i områdena St. Pauli, Altona och Eppendorf. På sin Facebook-sida skriver Astra att man ber om ursäkt för det obehag som kampanjen kan ha orsakat och att man arbetar intensivt med att ta fram ett bättre motiv.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post362