Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Årets kornskörd visar på ett delat Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-12 17:24
Skörden av det korn som ska användas till ölbryggning visar en starkt väderrelaterad uppdelning av Tyskland. Skiljelinjen går mellan nord-nordost och syd-sydöst, enligt siffror från de tyska kornodlarnas branschorganisation.

Enligt branschorganisationen Braugersten-Gemeinschaft e.V. kommer skördarna av korn av acceptabel kvalitet vara något under genomsnittet i Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen. I Sachsen, Sachsen-Anhalt, delar av Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg kommer dock skördarna var rejält under snittet, både vad gäller kvalitet och kvantitet till följd av vädret.

Det går att skörda korn i Tyskland trots värme och torka (foto: Fratz).


En positiv sak med
den varma och torra sommaren är dock att kornodlingarna i år varit relativt förskonade från skadeinsekter och sjukdomar. Enstaka dåliga väderförhållanden och starka vindbyar har dock orsakat att grödorna lagt sig ner på fler fält än normalt. Under den sista delen av grödornas mognadstid var vädret varmt och torrt, vilket gjorde att kornet behöll sin kvalitet ända tills det var dags att skörda. Trots att sådden skedde relativt sent, började skörden redan i den andra veckan i juli och kornet kunde levereras till silorna i ett torrt och bra tillstånd.

Den totala åkerytan som använts till kornodling i Tyskland i år omfattar cirka 410 000 hektar, att jämföra med 340 000 hektar förra året. Den tjugoprocentiga ökningen förklaras bland annat med att många åkrar på grund av vädret inte var lämpade för höstsådd, varför de istället användes för vårsådden. Dessutom var priset på korn var ganska fördelaktigt vid tiden för sådden. Ökningen av kornfältens storlek handlade dock inte enbart om att man ville odla mer korn för just ölbryggning.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post361