Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Eichbaum ber muslimer om ursäkt

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-17 11:38
Privatbrauerei Eichbaum har väckt raseri på internet. Bryggeriet har oavsiktligt kränkt muslimer genom att trycka Saudiarabiens flagga på flera ölflaskors kapsyler.

Som en del av en marknadsföringskampanj inför sommarens fotbolls-VM har Mannheim-bryggeriet Privatbrauerei Eichbaum tryckt de deltagande ländernas flaggor på sina kapsyler. Bland dessa finns Saudiarabiens gröna flagga med det horisontella svärdet och den muslimska trosbekännelsen – shahada – i arabisk skrift. I sociala medier har reaktionerna varit starka och många har påpekat det olämpliga i att koppla ihop det muslimska budskapet med en alkoholhaltig dryck. Alkohol är helt förbjudet i Saudiarabien och många muslimer i övrigt avstår också från att dricka alkohol. ”Vi är inte intresserade av religiösa eller politiska budskap – särskilt inte på våra produkter. Om vi oavsiktligt har kränkt någon så ber vi uppriktigt om ursäkt”, sa bryggeriet i ett första uttalande.

Saudiarabiens flagga finns på ett antal flaskkapsyler (foto: Heidelberg24/Josefine Lenz).


Efter att klagomålen ändå
tilltagit gick bryggeriet åter ut och uttryckte sin ånger. Samtidigt meddelades att kampanjen stoppas och att bryggeriet tar bort flaskorna med Saudiarabiens flagga från handeln. I en skriftlig kommentar säger bryggeriföreträdare dock att ”diskussionen kring flaskorna med Saudiarabiens flagga har tagit sig ett uttryck som överskrider yttrandefrihetens gränser”. Eichbaum har under många år tryckt flaggorna från de 32 länder som deltar i fotbolls-VM på sina kapsyler. Eftersom det strikt muslimska Saudiarabien inte kvalificerat sig till mästerskapet de senaste tolv åren, har det aktuella problemet inte uppstått tidigare.

Privatbrauerei Eichbaum omnämns första gången 1679. 1971 såldes det familjeägda bryggeriet till Henninger Bräu i Frankfurt. Efter att Henninger 1980 såldes till Reemtsma och åter 1987 till Gebr. März, hamnade Eichbaum i en av Tysklands största bryggerikoncerner. 1996 gick Gebr. März i konkurs och Eichbaum såldes två år senare till Dietmar Hopp, en av grundarna till mjukvaruföretaget SAP. 2010 såldes bryggeriet slutligen till Jochen Keilbach och Andreas Hiby-Durst. Eichbaum har en kapacitet på två miljoner hektoliter varav en stor del går på export, särskilt till Kina.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post324