Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Prisas för gyllene ölidéer

UtmärkelserPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-09 18:22

Det bayerska bryggeriförbundet Bayerische Brauerbund e.V. har tillsammans med hotell- och restaurangorganisationen Dehoga Bayern delat ut priser till de bästa idéerna för att lyfta fram bayersk ölkultur.

Priset Goldene Bieridee ("Gyllene ölidé") tilldelas personer eller initiativ som på något speciellt sätt bidrar till att lyfta fram Bayern och dess ölkultur. Årets tre priser delades ut av Bayerische Brauerbunds ordförande Georg Schneider och Dehoga Bayerns dito Angela Inselkammer. Utdelningen skedde i samband med kröningen av Bayerns nya öldrottning i Alte Kongresshalle i München i början av maj.

Årets vinnare och prisutdelare samlade i Alte Kongresshalle (foto: Bayerische Brauerbund).


Årets pristagare är:

- Staden Zwiesel för Brauereiwagen-Geschicklichkeitsfahren – En tävling om vem som är bäst på att köra en bryggerivagn dragen av fyra kallblodshästar. Ekipage från Bayern och Österrike tävlar i samband med den välkända folkfesten Zwieseler Grenzlandfest, som i år äger rum mellan den 14 och 22 juli.

- Fünf-Seidla-Steig – En vandringsled som tar vandrarna till fem bryggerier i trakten runt Gräfenberg i Franken. Leden är väl utmärkt, men har även alternativa rutter. Samtliga bryggerier längs vägen serverar bra fränkisk mat och – så klart – sitt eget öl. Den som samlar stämplar från alla fem bryggerier får köpa en keramiksejdel (Steinkrug) till rabatterat pris.

- Markt Eslarn för Biererlebnis Kommunbrauhaus Eslarn – Ett upplevelsemuseum där besökarna får se hur man bryggde öl förr i tiden. Här får man bland annat lära sig historien bakom den traditionella tyska ölstilen Zoigl och om bryggeriprocessen, från råvara till ölkran.

I sitt tal underströk Georg Schneider vikten av att bevara och föra vidare den bayerska ölkulturen. Han menar att det utgör grunden för att stärka det bayerska ölets speciella status och produkternas trovärdighet även i framtiden. Framför allt hyllar han den stora hängivenhet och entusiasm med vilken vinnarna tar sig an sitt arbete, något som i förlängningen gynnar hela den bayerska bryggeribranschen.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post321