Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ayingers starka våröl till Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-01 18:42
Vid det här laget bör vi kunna rutinen med att Systembolaget med jämna mellanrum släpper öl i små partier. På fredag 4 maj är det dags igen och då dyker bland annat en tysk vårspecialitet upp.

Genom åren har vi systembolagskunder fått stifta bekantskap med att antal olika öl i stilen maibock. På fredag släpper Systembolaget 15 360 stycken halvlitersflaskor av Ayingers variant, som kort och gott heter just Maibock. I doften återfinns malt, äppeljuice och päron. Smaken är brödig med inslag av hö, karamell, äpple och en viss blommighet. Alkoholen slår igenom en aning i både doft och smak, vilket är ganska typiskt för stilen. Priset per flaska av denna säsongsbrygd landar på 29,90 kronor.

Ayingers Maibock är det senaste ölet i stilen som når Sverige (foto: Privatbrauerei Ayinger).


I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren och dricks ofta i samband med de vårfestivaler som anordnas runt om i landet. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av ”Ainpöckische Bier” (”Öl från Einbeck”), som när det kom till Bayern uttalades ”Oanpock” som senare blev ”Bockbier”.

Öl från Ayinger är omtyckta av ölälskare över hela världen (foto: hopjacks.com).


Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Maibock
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 30 IBU
Färg: Ljust gul
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 59,80 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post315