Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Parti vill skydda Frankens öl

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-26 16:15
Det politiska partiet Partei für Franken vill att fränkiska öl ska få skyddad ursprungsbeteckning. Partiet ser en stor marknadsföringspotential som man anser inte utnyttjas på rätt sätt.

Partei für Franken vill ge regionens öl skyddad ursprungsbeteckning (foto: fraenkische-toskana.com).


Det finns över 300 bryggerier i den nordbayerska regionen Franken, som därmed är det bryggeritätaste området i världen. Det konstaterar Robert Gattenlöhner, ordförande för Partei für Franken. Samtidigt tycker han att detta ”unika ölparadis” är dåligt marknadsfört och vill därför att termen ”Fränkisches Bier” ska få status som skyddad ursprungsbeteckning. Därmed skulle fränkiskt öl få samma status som exempelvis Nürnberger bratwurst eller Nürnberger lebkuchen (tyska pepparkakor). Gattenlöhner tror att detta inte bara skulle gynna de regionala bryggerierna, utan även turism, hotell och restauranger.

Redan nu är termen ”Bayerisches Bier” (Bayerskt öl) ursprungsskyddad, något som Robert Gattenlöhner inte tycker räcker. Han menar att den märkningen bara används för att marknadsföra de stora Münchenbryggerierna – en marknadsföring som dessutom svämmar över av ”sydbayerska klichéer” som lederhosen, dirndl, enliterssejdlar (Masskrugs) och Oktoberfest. De små bryggerierna i Franken handlar inte om något av detta, menar Gattenlöhner, som mer ser Franken som ett ”Öleldorado” som står för ”äkta ölkultur”. Hoppet står nu till att Bayerns nyvalda ministerpresident Markus Söder, som själv har sina rötter i Franken, kan ge en hjälpande hand mot en egen fränkisk ursprungsmärkning.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post314