Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Prisökningar på öl skrämmer inte bayrare

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-18 18:41
Flera stora tyska bryggerier har börjat höja sina priser. En back öl från exempelvis Krombacher, Bitburger eller Radeberger kommer snart kosta en euro mer. Men det betyder inte nödvändigtvis att alla öldrickare måste gräva djupare i fickorna. Hur är det till exempel i ölets Mecka – Bayern?

Medan många stora ölproducenter höjer sina priser lagom till sommarens fotbolls-VM, finns det många små- och medelstora bryggerier som drar sig för att göra detsamma. Ett exempel är Memminger Brauerei med ett sjuttiotal anställda i bayerska Allgäu. Ägaren Wolfgang Kesselschläger förklarar varför han drar sig för att höja priset.
- I snitt förlorar vi ungefär tre procent av försäljningen vid varje höjning. Det gäller att tänka efter ordentligt och att höja nu inför fotbolls-VM är inte alls logiskt, säger han till Bayerischer Rundfunk.


Wolfgang Kesselschläger (tvåa fr.v.) tycker inte prisökningar inför VM är logiska (foto: memmingen.de).


Generellt sett höjs inte
priset på öl i Tyskland så ofta som många konsumenter kanske tror. De senaste tjugo åren har ölpriserna ökat med i snitt 25 procent, medan övriga konsumentpriser ökat med 31 procent. Detta trots att bryggeriernas kostnader har ökat de senaste åren. Av det totala ölpriset står råvaror, tillverkning och försäljning för cirka 28 procent. Noterbart är att detta också omfattar bryggeriernas vinster. Handel och transport tar upp hela femtio procent av totalpriset, medan staten tar övriga 22 procent i ölskatt och moms.

Kommer bayrarna då få betala mer för sin öl i framtiden? Inte nödvändigtvis. I Bayern finns nämligen inte bara flest antal bryggerier, utan också (minst) ett öl för varje budget. Så fristatens öldrickare behöver förmodligen inte oroa sig alltför mycket över priset, åtminstone inte så länge de är lojala mot sina lokala bryggerier.
- Det fina med den bayerska ölmarknaden är att konsumenterna kan välja mellan öl från 642 olika bryggerier. Prisspannet mellan de olika produkterna är också stort, så för den bayerska öldrickaren behöver det inte betyda så mycket om ett eller annat ”TV-öl” (Fernsehbier) blir en euro dyrare, säger Lothar Ebbertz från det bayerska bryggeriförbundet, Bayerischer Brauerbund.

Lothar Ebbertz från det bayerska bryggeriförbundet tycker inte att bayrarna ska oroa sig över prisökningar (foto: Süddeutsche Zeitung/Arlet Ulfers).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post311