Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Glastest: Schneider Aventinus

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-04-13 18:04

Dags för sista weissbierglaset från Sejdelshoppen.se – Schneider Aventinus. Av de glas jag testat är detta det utseendemässigt mest udda glaset. Men tyvärr kunde inte heller detta testas med originaldrycken.


Ett mäktigt glas till ett mäktigt öl (foto: Niclas Samuelsson).

Aventinus
från Schneider Weisse är en mäktig vetebock, som fått högsta poäng (okej, 99,63 då) på Ratebeer. Det är också mitt absoluta favoritöl från Tyskland. Därför är det extra tråkigt att inte kunna testa glaset med rätt dryck. Efter att ha funnits i Systembolagets fasta sortiment i många år, är Aventinus numera förpassat till beställningssortimentet med kollikrav. Så istället fyllde jag glaset med Erdingers Dunkel, vilket inte på något sätt matchar Aventinus. Men, nog gnällt om detta. Glasets funktion går att testa minst lika bra i alla fall.

Det första som slår en är formen. En enorm kupa vilar på en ganska smal nederdel, som i sin tur är förankrad i en bred bas. Botten är så pass stor att glaset står ordentligt stadigt på bordet. Precis som på Schöfferhoferglaset är insidan av botten inte riktigt rak. Jag börjar så smått fundera på om det inte finns någon poäng med det ändå. I övrigt är glaset rakt och klart, utan några överdrivna krusiduller.

I handen känns det som att glaset inte väger så mycket, trots att det inte är det lättaste glas jag testat. Inte ens när det är fullt känns det överdrivet tungt. Det går också att få ett riktigt bra grepp genom att hålla den smala delen och låta kupan vila mot handen. Risken att glaset ska glida ur handen känns minimal, även om det har blivit blött.

Vid upphällningen bildas ett rejält skum i den stora kupan. En vetebock skummar ännu mer, så man förstår varför det finns så mycket plats för skummet att breda ut sig i. Glaset känns välbalanserat och stadigt, såväl när det är fullt som när det är halvfullt. Det går alltså hela tiden att dricka utan att riskera en dusch i ansiktet.

Detta är favoriten bland de glas jag testat. Fördelarna överväger med råge nackdelarna. Glaset är väldigt vackert, ligger bra i handen och känns aldrig instabilt. Ska man hitta något negativt är det kanske att den sista ölskvätten blir lite väl ljummen, eftersom hela handen greppar kring den smala nederdelen. Men det beror ju också på hur fort man dricker och hur ofta man ställer ner glaset. Sedan hade det förstås varit gott med Aventinus i, men man kan inte få allt här i livet.

Fakta
Glas: Schneider Aventinus 0,5 liter
Vikt: 425 gram
Höjd: 22 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 49 kr för ett, 239 kr för sex stycken och 445 kr för tolv stycken.

Läs mina övriga glastest här: Weihenstephaner, Franziskaner, Schöfferhofer.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post31