Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Antalet tyska bryggerier fortsätter att öka

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-27 18:31

Vid årsskiftet fanns det 1 492 bryggerier i Tyskland. Det är 82 fler än 2016 och drygt 150 fler än för fem år sedan. Det visar siffror från den tyska bryggeriorganisationen Deutsche Brauer-Bund.

Flest nya bryggerier har det blivit i Bayern, som i fjol fick arton nya företag. Därefter kommer Hessen samt regionerna Niedersachsen och Bremen med tio nya bryggerier. Deutsche Brauer-Bund tror att tillväxten kommer att fortsätta, särskilt i storstadsregionerna. I regionen Berlin-Brandenburg har det till exempel blivit 26 nya bryggerier sedan 2012. Bryggeriorganisationen tror också att antalet tyska bryggerier kommer att spränga 1 500-vallen redan under första kvartalet i år.

Förra året blev det 82 nya bryggerier i Tyskland, som nu har 1 492 stycken (foto: diepresse.com).


En bra bit över
hälften av alla tyska bryggerier är i dag mindre hus- eller mikrobryggerier med en årlig produktion på max 1 000 hektoliter. Regionala och traditionella specialiteter som keller-, land- och zwickelbier samt ljus lager (Helles) är fortfarande de stilar som ökar mest. Samtidigt ökar också andelen alkoholfria öl och ölblandningar. Pilsner är dock fortfarande den mest populära ölstilen med en god bit över femtio procent av marknaden. Därefter kommer vete- och exportölsvarianter, som båda ligger runt åtta procent.

Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken. Tvåa kommer Baden-Württemberg med 204 (mot 195 år 2016) och trea är Nordrhein-Westfalen med 140 (132). Förra året såldes ungefär 101 miljoner hektoliter öl i Tyskland. Av dessa var sju miljoner hektoliter alkoholfria sorter. Tyskland behåller därmed med god marginal platsen som Europas främsta bryggerination före Ryssland, Storbritannien, Polen och Spanien. I ett globalt perspektiv är Tyskland världens femte största ölproducent. Kina har här fortfarande förstaplatsen, före USA och Brasilien.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post291