Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Kultdrycken som går mot en renässans

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-23 16:43

En dryck som var populär på de tyska inneställena för trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom att fylla en enliterssejdel (Mass) med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk motsvarighet till ordet Bock, som inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på bayersk dialekt uttalat Oanpock som senare blev Bockbier). Eftersom bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och 80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord. I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans. Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post289