Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Två tyskar till systemet i mars

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-22 16:20

Den 1 mars är det dags för årets första släpp i Systembolagets fasta sortiment. Två nya tyska öl dyker upp denna gång, bland annat ett från ett hajpat Stralsund-bryggeri.

Störtebeker Braumanufaktur i hansestaden Stralsund har några framgångsrika år bakom sig. Deras öl blir ofta prisade och för inte så länge sedan vann de ett designpris för en av sina flaskor. Flera av deras öl har hittat till systemhyllorna och nu kommer ytterligare ett. Störtebeker Kellerbier 1402 är ett ofiltrerat lageröl som vunnit pris för bästa kellerbier vid World Beer Cup. Ölet är bryggt med pilsnermalt samt humlesorterna Select, Smaragd, Perle och Mandarina Bavaria. I doften återfinns citrus, ljus malt och kryddig humle. Smaken är åt det sötare hållet med inslag av vindruvor med en torr, aningen metallisk eftersmak.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.

Fakta Störtebeker Kellerbier 1402
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,1 %
Producent: Störtebeker Braumanufaktur
Leverantör: Heba Food & Beverages AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Störtebekers kellerbier har vunnit priser som bästa öl i sin stil (foto: Störtebeker Braumanufaktur).


Bryggeriet bakom den andra
nyheten träffade vi senast på i samband med oktoberölssläppet 2016. Då hittade vi Brauerei Zoller-Hofs Festbier på hyllorna. Nu kommer de tillbaka, den här gången med sin Spezial Export. Exportöl är en variant av den ljusa lager vi ibland känner som dortmunder. I denna stil är det malten som står i centrum och Zoller-Hofs variant är inget undantag. Doften är starkt präglad av en söt maltighet, men har även undertoner av tysk humle och lite gräs. Även smaken är maltigt söt med aningar av citrus samt lite alkoholvärme i avslutningen. Ett öl som i mångt och mycket är en typisk representant för stilen.

Brauerei Zoller-Hof i Sigmaringen, Baden-Württemberg, grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset Hohenzollern, vilket antyds i namnet. I dag ägs bryggeriet av Claudia Sieben, sjätte generationens bryggare i samma familj. De 45 anställda brygger numera inte bara öl till den tyska marknaden, utan även till andra europeiska länder samt Ryssland och Kina.

Fakta Zoller-Hof Spezial Export
Alkoholhalt: 5,0 %
Producent: Brauerei Zoller-Hof
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 19,90 kr (60,30 kr/l)

Zoller-Hof Spezial Export är i många delar en typisk dortmunder export (foto: Systembolaget).


I samband med nyhetssläppet den 1 mars får också ett antal öl lämna systemhyllorna på grund av för dålig försäljning. Ur tysk synvinkel handlar det om Fürstenberg Premium Pilsner, Karmeliten Biobier, Beck's, Einbecker Ur-Bock Hell och Riedenburger Martha Krieger Spitzenpilsner.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post288