Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Här är årets Oktoberfestaffisch

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-02 14:49

Folket – och en jury – har sagt sitt! I dag presenterades affischen till årets Oktoberfest av festivalgeneralen Josef Schmid.

Festivalgeneral Josef Schmid visar upp årets Oktoberfestaffisch (foto: muenchen.de/Leonie Liebich).


Förväntningarna var på topp i München när Oktoberfestchefen, tillika borgmästaren, Josef Schmid presenterade det motiv som ska pryda årets festivalaffisch. Det vinnande bidraget är bokstavligt talat himmelskt. Mot en ljusblå bakgrund svävar typiska symboler för Oktoberfest bland molnen. Här finns ett pepparkakshjärta, en kringla (Brezn), ett par weisswurst, en rädisa, en tuba och – så klart – två ölsejdlar (Masskrugs). I förgrunden syns också ett pariserhjul, som representerar det obligatoriska tivolit. Lämpligt nog har designen fått namnet ”För en himmelsk Wiesn 2018!”

Mannen bakom årets vinnande bidrag heter Dirk Lippmann, som är född 1974 och kommer från Osnabrück. Han kan nu kvittera ut prissumman på 2 500 euro. Vinnaren är ett stort fan av Oktoberfest och en gedigen München-älskare, vilket också bidragit till hans inspiration. Att han dessutom har studerat grafisk design och arbetar på en reklambyrå har säkert också varit till hjälp. Sitt vinnande motiv kommer han nu inte bara kunna se på 10 000 affischer, utan också på internet, souvenirer och den officiella festivalsejdeln.

Det vinnande bidraget innehåller de flesta symboler som hör Oktoberfest till (foto: muenchen.de).


1952 var året då
den första affischtävlingen anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det andra gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av 184 inskickade bidrag valdes sextio ut för webbesökarna att rösta på. Totalt var det 10 833 personer som röstade på nätet och tillsammans la 31 431 röster (det gick att rösta på flera bidrag). De trettio främsta motiven gick sedan vidare till en jury, som utsåg vinnaren. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post277