Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tysklands sista nunneledda bryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-22 15:39

I ett kloster med anor från medeltiden är det nunnor som brygger öl. Klosterbryggeriet är numera det enda i sitt slag i Tyskland – kanske i hela världen.

Kloster Mallersdorf ligger vackert beläget i östra Bayern (foto: Süddeutsche Zeitung).


I historieböckerna går det att läsa att munkarna i klostret i bayerska Mallersdorf fick rätt att sälja öl 1623. Det blev starten på en verksamhet som lever än i dag, även om det skett vissa förändringar och varit en del uppehåll längs vägen. Numera är det till exempel nunnor som står för ölbryggandet. Så har det varit sedan 1881, då det gamla klostret togs över av den franciskanska nunneorden.

Det var av två anledningar som nunnorna återupptog munkarnas ölbryggning. Den ena var att kunna erbjuda klostrets boende och besökare en ren och närande dryck. Den andra var för att de ”vördnadsvärda och hedersamma invånarna” i och kring Mallersdorf förtjänade detsamma för att må bra och trivas. Dessa skäl är förmodligen lika giltiga nu som då.

Klosterbryggeriet i Mallersdorf har flera ölsorter i sitt sortiment (foto: bier.by).


Sedan 1933 är det
en av klostrets egna bryggmästare som basar över det lilla företaget. Bryggeriet producerar 3 000 hektoliter öl och 700 hektoliter läsk varje år. I sortimentet finns bland annat ett ljust bocköl, en dubbelbock, en zoigl och diverse säsongsöl. Arton procent av det som produceras går åt för att täcka behovet för de 500 människor som bor och verkar i klostret, resten säljs. Bryggmästare är syster M. Doris Engelhard, som är den sista nunnan i Tyskland – och kanske i hela världen – som driver ett klosterbryggeri.

Syster Doris kan vara den sista nunnan i världen som driver ett bryggeri (foto: draftmag.com).


Kloster Mallersdorfs historia går
att spåra tillbaka till 1109, då fem benediktinmunkar kommer dit från Michelsberg i Bamberg. Klostret hade sin höjdpunkt på 1700-talet, men stängdes i spåren av sekulariseringen 1803. Därefter har det bland annat fungerat som fängelse. 1869 blev det dock åter kloster, då nunnor från franciskanerorden köpte en del av den delvis privatägda byggnaden. Sedan 1913 är klostret helt i nunnornas ägo.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post256