Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Okej med nattliga ölköp igen

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-18 15:30

Sedan den 8 december går det åter att köpa öl och annan alkohol nattetid i Baden-Württemberg. Då upphörde det säljförbud som gällt sedan 2010. Var den inköpta ölen får drickas bestäms av varje stad.

Nu är det fritt fram att köpa öl på natten igen i Baden-Württemberg (foto: DPA).


I mars 2010 bestämde den politiska majoriteten i förbundslandet Baden-Württemberg att förbjuda försäljning av alkoholhaltiga drycker under nattetid. Bensinstationer, snabbköp och kiosker förbjöds att sälja alkohol mellan klockan 22.00 och 05.00. Politikernas främsta argument var att man ville skydda ungdomarna. Förra året bestämde sig dock partierna CDU och Die Grüne för att upphäva förbudet.

Samtidigt beslutade man att det är kommunerna själva som bestämmer om alkoholförtäring ska förbjudas på vissa offentliga platser. Det finns dock vissa villkor knutna till detta. Bland annat kan förbud bara gälla platser där det förekommer fler alkoholrelaterade brott i förhållande till resten av staden. Förbudet ska även fastställas av den lokala polismyndigheten, skriver Südwest Presse.

Det är högst osäkert om det nu avskaffade försäljningsförbudet haft någon egentlig effekt, särskilt längs Baden-Württembergs gränser. Wolfgang Jürgens, talesman för polisen i Ulm, menar att det där inte haft någon betydelse alls. Gränsstadens ölsugna invånare har istället åkt till närliggande Neu-Ulm i Bayern för att handla efter klockan 22. Butiksföreståndare vittnar också om att ungdomar köpt på sig alkohol tidigare på dagen, för att sedan dricka den under kvällen. Många handlare välkomnar nu de ändrade reglerna, eftersom man menar att förbudet haft en negativ effekt på deras övriga försäljning.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post254