Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-24 16:22

Den 1 december kommer det åter nytt i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången kan vi se fram emot tre tyska bekantskaper. Bland annat erbjuds ett lysande tillfälle att jämföra de snarlika stilarna kölsch och alt.

Men vi börjar med en pilsner. Från bayerska Privatbrauerei Egerer kommer Egerer Pilsner. Färgen är den traditionellt halmgula och det bildas en skaplig skumkrona vid upphällning. I doften återfinns en del maltsötma, karamell, honung och en aning citrus. Smaken är en aning tunn med söt malt, gräs, citrus och honung. Det här är en ganska ordinär tysk pilsner, inget sensationellt men heller ingen katastrof. Ibland undrar jag dock var Systembolagets inköpare hittar dessa pilsner och varför de har en sådan förkärlek för dem. Det finns helt klart bättre varianter på marknaden (när kommer till exempel Rothaus Tannenzäpfle i ordinarie sortimentet).

Privatbrauerei Egerer grundades 1919 av dryckesdistributören Wilhelm Egerer, men det dröjde till 1931 innan man började brygga öl. Exporterat sina produkter har man bara gjort sedan 2015, då man installerade en tillverkningslina för burköl. Bryggeriet har i dag cirka 120 dryckesprodukter i sitt sortiment, allt från öl till mineralvatten, läsk och vin. Ägare är i dag fjärde generationens Egerer – Franz Luitpold.

Fakta Egerer Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Producent: Privatbrauerei H. Egerer
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Egerer Pilsner på burk är främst avsedd för export (foto: Systembolaget).


Näst ut är en
altbier från ölstilens huvudstad Düsseldorf. Frankenheim Alt är ett kopparfärgat öl som bildar en mediumstor, lätt beige skumkrona. I doften finns rostad malt och torkad frukt, medan smaken minner om grapefrukt och choklad. Grapefrukten återkommer också i den halvtorra eftersmaken. Det här är en solid representant för stilen, även om den kanske inte matchar de bästa altbryggerierna i Düsseldorf.

Bryggeriets rötter hittar vi 1873, då Heinrich Frankenheim grundade sitt bryggeri i Düsseldorf. 2005 togs verksamheten över av Warsteiner och fyra år senare stängdes bryggeriet i Neuss-Holzheim. Sedan dess är Frankenheim bara ett varumärke i den stora koncernen.

Fakta Frankenheim Alt
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Privatbrauerei Frankenheim (Warsteiner)
Leverantör: Åbro Bryggeri
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Frankenheim Alt kommer från ölstilens huvudstad Düsseldorf (foto: Constructive Consumption).


Sista ölet har funnits
på Systembolaget tidigare i olika omgångar. Det ger alla som gillar att hitta skillnader mellan ölstilar en möjlighet att jämföra altbier med kölsch, vilket detta handlar om. Früh Kölsch är ett av de klassiska namnen när det gäller den här stilen. Den ersätter den likaledes kända Gaffel Kölsch på systemhyllorna. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild med en pepprig torrhet i eftersmaken. Även här lite frukt, men väldigt lite malt.

Bryggeriet grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är i dag med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen.

Fakta Früh Kölsch
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Cölner Hofbräu P. Josef Früh
Leverantör: Ahlén & Small Trading AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 17,90 kr (54,24 kr/l)

Ett öl som det är värt att köpa hem en flaska eller två av (foto: meinglas24.de).


I samma veva som
dessa öl gör entré, får några andra tyskar lämna det fasta sortimentet. Det gäller König Pilsener, Grönwohlders Das Pils och Störtebekers Roggen-Weizen.

Fotnot: Den som vill
jämföra stilarna altbier och kölsch bör känna till att de är nära besläktade med varandra. Båda är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt, likt lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post242