Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Glastest: Franziskaner

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-28 18:59

Testandet av weissbierglas från Sejdelshoppen.se fortsätter. Denna gång är det ett halvlitersglas från ett annat av de klassiska bryggerierna – Franziskaner.

Ett vackert glas från Franziskaner (foto: Niclas Samuelsson).

Jag har testat Franziskaner-glaset med deras Hefe-Weissbier, som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Precis som i mitt förra test, av Weihenstephaner-glaset, rymmer detta glas hela flaskans innehåll och uppfyller därmed mitt grundkriterium för ett bra ölglas. Glaset i sig har inga räfflor eller andra mönster, vilket ger det ett rent och närmast smäckert utseende. Det är kanske till och med ännu vackrare än Weihenstephaner. På minussidan är Franziskaner-glaset något halare och glider lite lättare i handen, särskilt om man lyckas blöta ner det. Franziskaner-glaset är heller inte lika kupat i toppen som Weihenstephaners. Det är dock inga större problem att få ett bra grepp. Även detta glas har en bra tyngd och en bred botten, som gör att det står stadigt på bordet.

Vid upphällningen bildas ett stort och fint skum. Eftersom glaset fortsätter en bra bit ovanför halvlitersmarkeringen och är mycket brett upptill, så finns det gott om plats för skummet att breda ut sig på. Det gör också att det går att hälla i ölet lite hastigare, utan att riskera översvämning. Glasets form bidrar även till att frigöra ölets dofter och smaker på ett bra sätt.

Förutom den lite halare ytan, blir även detta glas något instabilt när man kommer ner mot hälften av innehållet. Men det är å andra sidan ett vanligt ”problem” med weissbierglas. På det hela taget känns dock Franziskaners glas mer stabilt och bättre balanserat än Weihenstephaners motsvarighet.

För att sammanfatta: Jämfört med Weihenstephaner-glaset är Franziskaners snyggare och stabilare. Det är dessutom billigare. Däremot går det att få ett något bättre grepp kring Weihenstephaner-glaset. Dessutom är Weihenstephaner ett bättre öl, men det är kanske en annan historia.

Fakta
Glas: Franziskaner 0,5 liter
Vikt: 420 gram
Höjd: 25 cm
Djup: 8 cm
Bredd: 8 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex stycken och 555 kr för tolv stycken.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post24