Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ny karta visar var rhenländarnas öl bryggs

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-17 15:38

I Tyskland är öl allvarliga saker och många väljer noga vad de har i glasen. Inte minst gäller detta i Rhenländerna, där det pågår en ständig kamp mellan kölsch och alt. En ny karta visar var ölstilarna i huvudsak bryggs.

Det har sagts förr, men tyskarna älskar verkligen sitt öl. Varje år dricker den genomsnittlige tysken 104 liter av den gyllene drycken. Det västra förbundslandet Nordrhein-Westfalen är inget undantag. Precis som i övriga Tyskland har antalet bryggerier här ökat stadigt de senaste tio åren. En ny interaktiv karta från webbtidningen RP Online visar att det i dag finns 146 registrerade och aktiva bryggerier. Via kartan får man information om bryggerierna, var de ligger och ser vilka det är som främst ägnar sig åt de för regionen klassiska stilarna kölsch och altbier. Men det går också att se vilka som har anammat den moderna hantverkstrenden.

Kölsch får i princip bara heta så i Köln med omnejd (foto: koeln-magazin.info).


Den som granskar kartan
märker snart var gränsen mellan kölsch och alt går. Kölsch får bara kallas så om det bryggs i staden Köln, eller av dem som redan bryggde ölstilen när regeln började gälla. Men det finns också bryggerier som gör öl i kölschstil, men med lokala namn, och även dessa är vanligast i direkt anslutning till Köln. På kartan markeras samtliga som kölschbryggerier. Altbryggerierna är i huvudsak koncentrerade kring två områden: runt Düsseldorf, Mönchengladbach och Niederrhein samt i Ruhrområdet och Westfalen.

Här hittar du kartan över Nordrhein-Westfalens bryggerier.

Stilarna altbier och kölsch är nära besläktade med varandra. Båda är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt, likt lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.

Den mörkare alten förknippas främst med Düsseldorf (foto: theculturetrip.com).


2016 bryggde de 32
största bryggerierna i Nordrhein-Westfalen 18,3 miljoner hektoliter öl. Siffrorna omfattar inte alkoholfria öl, ölblandningar eller öl från bryggerier med färre än tjugo anställda. Kölsch och alt står dock bara för fem procent av den tyska ölmarknaden, där pilsner är den stil som säljer allra bäst.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post239