Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Berlinpolisen vill förbjuda öl vid fotbollsmatcher

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-15 11:42

Ledningen för Berlins poliskår vill se ett generellt alkoholförbud i samband med Hertha Berlins hemmamatcher. Detta som ett resultat av ett huliganupplopp i februari.

Snart ett minne blott om Berlinpolisen får som den vill (foto: Flickr/Kenny P).


Det skulle vara en klar fördel om det helt gick att förbjuda öl och annan alkohol kring arenan före och under Hertha Berlins hemmamatcher. Det säger företrädare för Berlins poliskår till Berliner Morgenpost. I dagsläget är alkohol bara förbjudet i samband med så kallade högriskmatcher och matcher i Europa League.

Berlinpolisens önskemål vilar dock på goda grunder. Det tyska fotbollsförbundets (DFB) generella säkerhetsriktlinjer förhindrar faktiskt redan försäljning av alkoholhaltiga drycker i samband med matcher. Alkohol får bara undantagsvis serveras med tillstånd av säkerhetsmyndigheterna och polisen på respektive spelort. I praktiken har dock detta undantag blivit norm på tyska fotbollsarenor. Från Hertha Berlins håll avvisas polisens förslag om ett generellt förbud. Enligt styrelseledamoten Thomas E. Herrich kommer klubben även fortsättningsvis att diskutera om undantag direkt med polisen.

I februari i år drabbade ett sextiotal anhängare till Eintracht Frankfurt och Hertha Berlin samman i stadsdelen Moabit. Sex personer skadades under bråket, som ägde rum inför vad som betraktas som en högriskmatch. Trots att alkohol var förbjudet kring Olympiastadion i Berlin, kunde törstiga fotbollssupportrar fukta sina strupar på andra ställen i staden.

30 till 40 personer omhändertogs i samband med februarimatchen (foto: Berliner Zeitung/Olaf Wagner).


Polisen i Berlin ser
med bävan fram emot Herthas nästa hemmamatch mot Eintracht Frankfurt den 3 december, ett möte som återigen klassas som en högriskmatch. Detta är dock ett undantag i tysk fotboll. Av 181 matcher som spelades i Bundesliga förra säsongen förlöpte drygt 100 utan problem. Endast vid 34 matcher förekom det mer omfattande ordningsstörningar. Totalt skadades 79 personer, varav 27 allvarligt. Totalt 17 500 poliser var i tjänst under större idrottsevenemang förra året.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post238