Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 13 november

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-13 16:17

Center för fantombryggare öppnar i Berlin
I slutet av året öppnar Craft Zentrum Berlin (CZB) sina dörrar i stadsdelen Spandau. Därmed får alla fantombryggare och start up-bryggerier chansen att förverkliga sina drömbrygder. Inledningsvis är det bara själva bryggeriet som är igång, men i början av nästa år kommer även en buteljeringsanläggning tas i bruk. CZB kommer att vara tillgängligt för alla bryggare i såväl som utanför Berlin. Så här långt har det kommit in ett fyrtiotal förfrågningar från bryggare i sju länder på tre kontinenter. Initiativtagare till CZB är Ivan Semikin, som annars är ansvarig för den ryska marknaden hos utrustningstillverkaren Braukon. Sedan tidigare finns det två delägare i bakgrunden och nu har även Berlinbryggeriet Brlo tillkommit som en tredje.

Ivan Semikin är mannen bakom Craft Zentrum Berlin (foto: hopfenhelden.de).


Welde bygger nytt stamlokus

Bryggeriet Welde bygger ny bryggeripub med restaurang i hemstaden Schwetzingen. I slutet av 2018 kommer den moderna och funktionella byggnaden stå färdig längs stadens gågata. Cirka fyra miljoner euro kostar det nya bygget, som ersätter det gamla stamlokuset som tagit emot gäster sedan 1752. Den nya byggnaden är byggd i sten, järn, koppar och trä. I blickfånget på entrévåningen kommer det finnas en stor bardisk med upp till tjugo ölkranar. En trappa upp hamnar restaurangen. Dessutom planeras det för mötes- och evenemangslokaler. På andra och tredje våningarna finns det planer på att bygga lägenheter. Totalt kommer det nya stamstället kunna ta emot runt 400 gäster inom- och utomhus.

Så här ska Weldes nya Stammhaus se ut när det är klart (skiss: Welde).


Berlins senaste craft-hotspot

Berlin har blivit ett craft beer-ställe rikare. Frankfurt-baserade Braufactum öppnade nyligen bar och restaurang vid Alexanderplatz i den tyska huvudstaden. Från ställets sexton ölkranar kommer inte bara Braufactums egna kreationer, utan också ett urval brygder från några av världens bästa hantverksbryggerier. Bland dessa märks till exempel Firestone Walker, Mikkeller, Brouwerij Boon och Birrifico Italiano. 300 gäster får plats och maten består huvudsakligen av hamburgare och annat från grillen. Braufactum Berlin har även egen butik och erbjuder dessutom provsmakningar och seminarier.

Braufactum Berlin har sexton ölkranar med öl från hela världen (foto: Braufactum).


Oettinger sparkar chefer efter familjetvist

Bara dagar efter att en dom om ägarförhållandena i Oettinger Brauerei trätt i kraft, sparkas två höga chefer av majoritetsägarna Ingrid Kollmar och hennes dotter Pia Kollmar. De som får gå är Jörg Dierig, som sedan 2014 haft ansvar för marknadsföring, försäljning, export och licenser samt den operativa chefen Karl Liebl, som arbetat i företaget i arton år. Båda sägs att stått nära den tidigare ägaren Dirk Kollmar, som oväntat avled 2014 endast femtio år gammal. Efter hans död begärde änkan Astrid Kollmar att makens aktier skulle tillfalla henne och de två sönerna. En del av aktierna var dock en gåva från Dirk Kollmars mor, Ingrid Kollmar, med villkoret att de skulle gå tillbaka till henne om sonen skulle avlida innan modern. Änkan tog saken till domstol, som dock tilldömde Ingrid Kollmar och dottern Pia rätten till aktiemajoriteten (75 procent av bolaget). Bryggerikoncernen Oettinger Brauerei är Tysklands tredje största och är placerad som nummer 26 i världen.

Pia Kollmar (bakre raden t.v.) och Ingrid Kollmar (mitten) äger nu 75 procent av Oettinger (foto: Augsburger Allgemeine).


Karmeliten Brauerei vinner energipris

Karmeliten Brauerei prisas för sitt koncept som självförsörjande bryggeri när det gäller energi. Bryggeriets mål är att minska utsläppen av koldioxid och att använda energikällor på flera sätt, för att göra sig oberoende av energimarknaden. I slutet av 2018 ska Karmeliten ha samma koldioxidutsläpp för 200 backar öl som man hade för en enda back 2015. Energipriset delas årligen ut av tidningen Handelsblatt och energiföretaget GE till innovativa projekt med syfte att öka energieffektiviteten och minska energiförbrukningen. Priser delas ut inom fem kategorier: Industri, Mobilitet, Smart infrastruktur, Start-up samt Allmännyttiga tjänster. Karmeliten Brauerei vann i den första kategorin. Vinnarna utses av en expertjury bestående av representanter från elbranschen, vetenskapen, entreprenörer och politiker.

Glada miner när Karmeliten tog emot sitt energipris (foto: Karmeliten Brauerei).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post237