Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Femte ölet i djurisk serie

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-06 17:43

Sedan tidigare ingår det fyra ”djur” i Hopferei Hertrichs ölserie Veto. Mitt under den mörka hösten kommer nu det femte – och det är passande nog en mörk och lite starkare historia.

Det femte ölet i Veto-serien är ett bocköl med namnet Lammbock. Hopferei Hertrich i Feucht fortsätter därmed på temat klassiska tyska ölstilar med djuriska namn. Men bryggeriet skulle inte vara vad det är om man inte satt en egen twist på den nya brygden.

Lanseringen av Lammbock skedde förra veckan på Bierothek (foto: Bierothek).


Lammbock
har tack vare sin kombination av olika maltsorter fått en mörkt rödbrun kastanjefärg och en kraftig maltarom. I doften anas lädersoffa och i smaken finns en lätt ton av bacon. De fem humlesorter som använts spelar möjligen en underordnad roll till malten. Enigma, som tillsatts sent i bryggprocessen, ger dock ölet en smak som för tankarna till röda bär.

Enligt bryggeriet ska den ofiltrerade Lammbock helst drickas vid 9-11 grader och passar alldeles utmärkt som ersättare till rött vin. Extra bra funkar ölet till viltkött, ost eller bara som det är.

Lammbock är Hopferei Hertrichs femte öl med djurtema (foto: Hopferei Hertrich).


Sedan tidigare består Veto
-serien av fyra öl med djurtema i såväl namnen som på etiketterna: den prisbelönta stouten Schokobär (björn), dubbel-IPA:n Hopfentiger (tiger), vetebocken Weisser Hai (vithaj) samt zwickeln Zwickelhahn (tupp).

Fakta Lammbock
Alkoholstyrka: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 17,9 %
Beska: 28 IBU
Färg: 51 EBC
Malt: Münchener-, pilsner-, wiener-, karamell- och rökmalt
Humle: Hallertauer Mittelfrüh, Hersbrucker Spät, Spalter Select, Enigma och Merkur  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post233