Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bayersk prins brygger öl i Kroatien

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-01 16:29

Snart börjar Schlossbrauerei Kaltenberg brygga öl i Kroatien. Det bekräftas av bryggeriets vd, som också råkar vara prins av Bayern.

Prins Luitpold av Bayern bygger nytt i Kroatien (foto: banjaluckapivara.com).


Inom kort startar König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg ett nytt bryggeri i Kukuljanovo, som ligger tolv kilometer öster om Kroatiens tredje största stad Rijeka.
- Arbetet går framåt varje dag. Vi kommer att testa all utrustning intensivt tills vi når samma kvalitet som vi har i Bayern innan vi släpper ölet på marknaden. De flesta av de femtio anställda är på plats och vi har ett helt år av förberedelser bakom oss, säger bryggeriets vd prins Luitpold av Bayern till den kroatiska tidningen Novi List.

Kaltenberg Adria, som bryggeriet heter, täcker en yta av 10 000 kvadratmeter och är byggt i moduler. Den första etappen har kostat 10 miljoner euro och har en kapacitet på 30 000 hektoliter. För ytterligare 15 miljoner euro kan bryggeriet byggas ut till att klara 100 000 hektoliter om året. I början kommer bryggeriet fokusera på att brygga Kaltenberg Pils och Kaltenberg Hefeweissbier. Det mesta som produceras kommer att säljas lokalt, mycket på grund av att Rijeka inte har något eget bryggeri. Kaltenberg kommer också att driva en restaurang och en ölträdgård i anslutning till bryggeriet.

Kaltenberg Hefeweissbier är ett av ölen som ska bryggas (foto: banjaluckapivara.com).


Kaltenberg har funnits på
den kroatiska marknaden sedan 1994, då man ingick ett licensavtal med Jadranska Pivovara i Split. 2001 köpte det slovenska bryggeriet Pivovarna Laško upp majoriteten i Jadranska, men blev i sin tur uppköpta av Heineken 2015. Heineken, som även äger Karlovačka Pivovara (Karlovačko) och två bryggerier i Serbien, valde då att säga upp licensavtalet med Kaltenberg.

Förutom Kroatien brygger Kaltenberg även på licens hos bland annat Krönleins Bryggeri i Sverige och Marston’s i Storbritannien. Man finns även i Mongoliet, Kazakstan, Bosnien, Bulgarien, Indien, Vitryssland, Ukraina, Iran, Indonesien, Kina och Turkmenistan. I juni nästa år inleder Kaltenberg också ett samarbete i Ryssland.

Schloss Kaltenberg är ett riktigt bayerskt sagoslott (foto: festicket.com).


Prins Luitpold av Bayern
tillhör huset Wittelsbach, som styrde Bayern fram till 1918. Schlossbrauerei Kaltenberg startade 1871 och var från början ett litet bryggeri vid prins Luitpolds släktgods Schloss Kaltenberg. Prins Luitpold tog över slottet 1976 och återupplivade då en 750-årig familjetradition med att brygga öl. Sedan 2001 ingår Schlossbrauerei Kaltenberg i Warsteiner Gruppe.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post232